Dezinformări rețele sociale
Data postării: 09.05.2024
www.factual.ro
FALS | Platforma de tranzacționare BRUA

În perioada 24 aprilie – 3 mai 2024, o pagină de Facebook a postat 27 de clipuri în care se prezintă proiectul BRUA. Este un proiect în care sunt implicate Bulgaria, România, Ungaria și Austria pentru realizarea unei magistrale de gaz.

Materialul video original prezentat în postarea Facebook a fost difuzat de un post de televiziune în anul 2019. El poate fi urmărit aici

Clipurile prezentate prin intermediul acestei pagini de Facebook fac trimitere, printr-un link, la o pagină de internet care poartă siglele companiilor Romgaz, Transgaz și OMV Petrom. 

Pagina web, la fel ca și pagina de Facebook, nu are nimic în legătură cu vreo platformă de tranzacționare reală. Acest lucru se poate observa din activitatea paginii de Facebook, pe care sunt postate doar câteva imagini cu lacuri naturale, De asemenea, adresa url a paginii de internet nu are nicio legătură cu proiectul BRUA sau cu firmele implicate în realizarea gazoductului.*Captură foto: precirculateds.com

 

Odată ajunși pe această pagină, utilizatorilor le este prezentat, în mod fals, că pot deveni acționari la proiectul BRUA, iar acest lucru le va aduce venituri.

*Captură foto precirculateds.com

 

Ulterior, după ce posibilele victime își oferă datele de contact, ele sunt sunate de unul dintre membrii rețelei de înșelătorie pentru a fi convinse să facă transferuri bancare care au ca finalitate alimentarea unui cont bancar asociat rețelei infracționale.

Homepage-ul precirculateds.com, folosită în această înșelătorie, este clonată după site-ul www.investmag.ro care prezintă știri din domeniul financiar. *Captură foto precirculateds.com/

 

În imaginea de mai sus se poate observa adresa url a homepage-ului clonat.


*Captură foto investmag.ro

 

În imaginea de mai sus este homepage-ul original al site-ului de știri financiare.

Revenind la schema de înșelătorie în care este folosită imaginea Transgaz, reprezentanții companiei au transmis un comunicat în care atrag atenția asupra acestei tentativ de fraudă.

Factual.ro a mai publicat articole în care erau prezentate scheme de înșelătorie similare. Ele pot fi citite aici sau aici.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.