Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.10.2023
www.factual.ro
FALS | Undele 5G NU manipulează ADN-ul

Un utilizator Facebook a realizat o postare în care afirmă că „în celula ADN se poate instala memoria a un milion de telefoane Android”.

S-a găsit metoda prin care în celula ADN se poate instala memorie, memoria a un milion de telefoane android pe care noi le folosim. Dacă în celula ADN pot instala aşa ceva, şi încă se vorbeşte de asta, cât de simplu poate să fie cu o undă 5 G, care transmite anumite frecvenţe, să îţi activeze absolut orice?!” (Min 1:03)

Teoria utilizatorului Facebook pleacă de la supoziția că undele 5G vor fi folosite pentru a activa vaccinurile anticovid pe bază ARNm. Nu se explică exact ce ar manipula aceste vaccinuri și nici ce ar urma să „activeze” rețelele 5G.

Aceste dezinformări sunt favorizate de înțelegerea slabă a unor noțiuni științifice destul de complicate. În mesajul analizat, se amestecă așa-zise informații despre ADN, 5G și vaccinuri ARNm. În realitate, aceste lucruri sunt studiate amănunțit de specialiștii din fiecare domeniu în parte (genetică, fizică, medicină) și nu sunt deloc teorii oculte. Vom explica, mai jos, ce înseamnă fiecare.

Ce este ADN-ul?

ADN (acidul dezoxiribonucleic) este materialul genetic al corpului și se regăsește în nucleul fiecărei celule din corp. Scopul acestei molecule este de a purta informația genetică prin corp, către fiecare componentă a sa. Fiecare dintre aceste molecule conține tot codul genetic, unic, al persoanei. Pentru o comparație mai plastică, ADN-ul este ca un fel de rețetă cu toate instrucțiunile necesare pentru fabricarea proteinelor corpului (care, la rândul lor, sunt principalii actori ai proceselor biologice, de la impulsul de mișcare al mușchilor, până la răspunsul imunitar).

Într-o celulă se fabrică ARN, cu scopul de a transmite mai departe informaţiile genetice conţinute de ADN (acesta nu are capacitatea de a trece dincolo de membrana celulei, motiv pentru care are nevoie de un „traducător”). Acest proces poartă denumirea de transcriere şi este esenţial pentru reproducerea şi evoluţia organismelor vii.

Ce sunt radiațiile 5G?

5G este denumirea celei de-a cincea generații de tehnologie pentru comunicațiile mobile, fiind, mai degrabă, un standard industrial folosit de companiile de telecomunicaţii pentru o transmisie mai bună a datelor. Se transmit pe calea aerului, prin antene specializate și este adevărat că emit anumite radiații.

Acest tip de radiaţie, potrivit fizicianului Cristian Presură, poate cel mult să încălzească puțin pielea şi nu este dăunătoare pentru corpul uman. 



*Sursa: ancom.ro

Tehnologia 5G foloseşte o frecvenţă de undă diferită faţă de tehnologia anterioară, 4G.

Într-un interviu, fizicianul Cristian Presură face o paralelă între un telefon mobil şi un cuptor cu microunde, care folosesc aceeaşi frecvenţă.

„Cuptorul cu microunde, spre exemplu, are aceeaşi frecvenţă de 2 GHz ca a unui telefon, numai că, în cazul său, amplitudinea este uriaşă, de aceea unda electromagnetică a cuptorului ajunge să încălzească mâncarea. Dacă luăm un telefon şi îi mărim amplitudinea de 100.000 de ori, de un milion de ori, abia atunci îl putem transforma într-un cuptor portabil”. 

Factual.ro a publicat articole despre faptul că radiaţiile 5G nu afectează sănătatea umană (exemple aici și aici). Radiaţiile emise de această tehnologie sunt neionizante, aflându-se la capătul inferior al spectrului de frecvență. Ele sunt folosite de majoritatea echipamentelor electrice care emit acest tip de radiaţii, de la cuptoarele cu microunde la liniile electrice.

Printre adepţii teoriilor conspiraţioniste se regăsesc persoane care cred că ADN-ul uman poate fi manipulat prin intermediul tehnologiei 5G.  Spre exemplu, în anul 2020, conspiraționiștii au asociat zonele în care au fost instalate turnuri cu antene 5G, cu zonele de distribuție a cazurilor de Covid-19. Această supoziție a fost demonstrată de specialiști ca fiind falsă.

Ce sunt vaccinurile ARNm?

Vaccinurile ARNm au fost inventate de cercetătoarea Katalin Karikó, laureata Premiului Nobel în medicină. Ea a descoperit o modalitate de a configura mesagerul ARN (mRNA) – o moleculă care demarează producerea de proteine. 

ARN-ul conţine setul de instrucţiuni necesare unei celule pentru a putea produce un anumit tip de proteină. Vaccinurile bazate pe ARN nu interacţionează şi nu influenţează în niciun fel ADN-ul uman.

De altfel, nu există niciun argument ştiinţific prin care să se poată ajunge la ideea că ADN-ul ar putea fi „activat” prin intermediul unei reţele 5G. Cele două noțiuni sunt paralele – prima vine din genetică și a doua, din fizică – și nu au nicio legătură una cu cealaltă.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.