Dezinformări rețele sociale
Data postării: 09.05.2024
www.factual.ro
Înșelătorie cu o platformă de tranzacționare

O pagină de Facebook a postat o imagine în care apare premierul Marcel Ciolacu, iar pe fundal este harta României și o instalație eoliană pentru producerea energiei electrice.

Fotografia este însoțită de textul „Monsson Group, o echipă cu experiență în dezvoltarea tehnologiei de generare a energiei eoliene de 1.000 MW, care reprezintă 34% din capacitatea totală instalată a României.

Ne tranzacționăm cu viitorul. Alătură-te nouă și investește în proiectele noastre și asigură un viitor financiar stabil.”

Deținătorul website-ului la care face trimitere postarea nu este public.  

La o simplă căutare pe google aflăm că prima parte a textului a fost preluată de pe site-ul Monsoon Trading, o firmă parte a grupului de companii Monsson care în România se ocupă cu energia regenerabilă, cu distribuția de gaze naturale și electricitate. 

Postarea a fost realizată în 29 aprilie 2024 și a acumulat 27 de comentarii și un share.

Utilizatorii care au reclamat în comentarii că informațiile promovate nu sunt reale: „Hoț!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NENOROCIȚI!!!!!!!! NU credeți nimic minciuni!!!!!!!!!!!!!!!! Hoție fără rușine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vă fură banii NENOROCIȚI!!!!!!!!!!!!!!!!!!”, scrie un utilizator. 

„Ce înseamnă investiții să ne luați bani să nu-i mai dați înapoi am plătit bani pe 29 dec 2023 și până azi 29 aprilie 2024 nu am primit nimic am intrat pe platforma și a răspuns ARTIS finanțe Andrei Lazăr a luat bani la zece zile a răspuns Marius Voicu cine se ocupă de investiții dați-ne banii de Paste că ne trebuie, noi nu avem salarii mari”, a comentat un alt utilizator Facebook.

Apoi, pagina de Facebook care a realizat postarea nu are nimic în comun cu investițiile financiare, pe contul ei fiind postate câteva imagini din platforme de jocuri de noroc.

Postarea are un link care face trimitere la o pagină clonată după site-ul de știri adevărul.ro. În cadrul articolului fals intitulat „Ciolacu: Cheltuielile de investiții pentru noul proiect Monsson Group au totalizat 22,50 miliarde lei în primul trimestru”, premierul României ar prezenta bilanțul economic al companiei Monsson Group, cu afaceri în domeniul energiei electrice.

Pentru ca articolul să pară veridic, pe lângă declarațiile false atribuite premierului Marcel Ciolacu, în articol mai este inserată și declarația unei persoane în vârstă care ar fi aflat despre posibilitatea unor câștiguri cu ajutorul platformei de tranzacționare Monsson: „Într-o zi, discutam cu fiica mea pe Facebook și, din întâmplare, am dat peste un anunț de la Monsson Group.” 

Cei din spatele acestei scheme de înșelătorie promit că o investiție de 5.000 lei ar putea genera lunar câștiguri de 11.000 lei, cu o garantare a veniturilor de 100%.

„Am făcut primul depozit de 1200 de lei în contul meu, am ales o strategie împreună cu specialistul meu și apoi mi-am văzut de treabă. Am avut o excursie acasă la fiica mea în alt oraș și am uitat de platformă. O săptămână mai târziu am intrat în contul meu pentru a verifica dacă totul este în ordine și am văzut suma de 4350 lei, la început am crezut că este o greșeală sau o eroare. Dar a doua zi suma a devenit doar mai mult, am decis să fac prima retragere. Într-o oră cererea mea a fost procesată și am retras cu ușurință 3000 de lei din contul meu bancar”, mai arată declarația atribuită unei persoane fictive, Adelina Patrașcu.

Astfel, utilizatorii care accesează link-urile active de pe pagina clonată sunt trimiși către o altă pagină care ar aparține grupului Monsson. Însă, după cum se poate observa, adresa din URL nu are nicio legătură cu denumirea de Monsson.

*Captură foto compradorjoxer.com

 

Aici, utilizatorii sunt puși să își ofere datele de contact pentru a fi sunați de realizatorii acestei escrocherii. 

În cadrul convorbirii telefonice, autorii acestei scheme încearcă să îi convingă pe utilizatori să depună sume de bani în conturi Revolut pentru a se înscrie pe platforma falsă.

Factual.ro a prezentat mai multe articole despre această metodă de înșelătorie făcută prin intermediul clipurilor deepfake. Imagini ale Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, politicienilor ca Dacian Cioloș sau George Simion, jurnaliștilor ca Andreea Esca, sunt folosite pentru a îi înșela pe cei care cred că pot obține câștiguri consistente cu investiții minime.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.