Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.03.2024
www.factual.ro
SCAM | Deepfake cu Dacian Cioloș care ar prezenta o platformă de investiții

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care vedeta ProTv, Andreea Esca, pare că prezintă o platformă de investiții pe care politicianul Dacian Cioloș o promovează.

La o conferință recentă de presă, Dacian Cioloș a făcut o declarație senzațională în care a vorbit despre o nouă oportunitate pentru toți cetățenii României. Vestea bună! Vreau să vă prezint oportunitatea legală și accesibilă pentru toți locuitorii României, care nu numai că pot contribui la dezvoltarea economiei țării, dar pot și să-și crească veniturile. Platforma noastră ocupă prima poziție pe piață, și se poziționează ca cea mai avantajoasă platformă în care pentru a obține profit nu este nevoie să dețineți abilități deoarece proiectul este complet automatizat, iar investiția minimă este de 1.100 lei”, se arată în clipul video.

Însă acest material video este un deepfake și a fost realizat cu ajutorul soft-urilor de Inteligență Artificială.

Filmarea originală cu Dacian Cioloș folosită în materialul deepfake a fost făcută în 25 noiembrie 2023. A fost vorba despre o serie de dezbateri făcute sub egida platformei politice REPER, iar imaginile video originale pot fi accesate aici

Factual.ro a luat legătura cu politicianul român și, după ce a fost anunțat că a devenit „actor” în cadrul acestei scheme de înșelătorie, politicianul a postat pe contul de Facebook o dezmințire.

„În ultimele zile am devenit, fără voia mea, promotorul unor sisteme de câștiguri financiare piramidale, adică a unor deepfake, a unor știri false”, a afirmat Dacian Cioloș în dezmințirea postată pe contul lui de Facebook.

În 26 ianuarie 2024, postul ProTv a publicat un material în care face referire tocmai la astfel de practici.

„PRO TV și Andreea Esca NU sunt implicați, nu reprezintă și nu recomandă aplicații, persoane sau alte scheme financiare de îmbogățire personală.

Vă recomandăm maximă atenție la astfel de video-uri și, mai ales, la cele care presupun instalarea unor aplicații, trimiterea unor sume de bani sau prezintă escrocherii evidente.NU dați click și nu instalați nimic pe dispozitivele personale!”, se precizează în cadrul materialului.

Clipul trucat în care Dacian Cioloș prezintă „platforma de investiții” a fost postat de pagina de Facebook A Good Choicein, care este conectată cu un blog în limba arabă. Ambele, pagina și blogul, nu au nicio legătură cu vreo investiție financiară.

Între 21 și 26 martie 2024, de pe această pagină de Facebook au fost distribuite 7 clipuri deepfake: în 3 dintre ele a fost folosită imaginea premierului Marcel Ciolacu, iar în celelalte cea a lui Dacian Cioloș.  Factual.ro a publicat mai multe articole legate de acest fenomen, arătând că în acest tip de scheme de înșelătorie au fost trucate imagini cu diverse personalități cum ar fi George Becali, Mugur Isărescu, medicul Adrian Streinu Cercel, politicianul George Simion, jurnalistul Marian Pavel etc.

Compania Sumsub, specializată în servicii de identitate virtuală, a realizat un raport despre amploarea înșelăciunilor de tip deep fake. România este în topul țărilor în care fenomenul a avut cea mai mare creștere în 2023, față de 2022. Numărul de tentative de fraudă folosind această tehnologie a crescut cu 1.766% la noi în țară, a opta cea mai mare creștere din lume și a doua din Europa.

*Sursa Raport 2023 sumsub.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.