Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.05.2023
www.factual.ro
PARȚIAL FALS | NU se elimină banii cash prin proiectul de lege pentru incluziunea financiară

Pagina de Facebook a site-ului ActiveNews a publicat, în 5 mai 2023, un mesaj care afirmă că există un proiect de lege în Parlament „pentru eliminarea banilor cash”. Mesajul continuă cu fraza „Se vrea introducerea plăților doar cu cardul”.

*Captură ecran 25.05.2023

Mesajul este identic cu titlul articolului din ActiveNews, însă textul articolului este ceva mai nuanțat: „Un proiect de lege care este foarte aproape de a fi aprobat de Parlament, ar urma să elimine plățile în numerar pentru salariu sau la comercianți. Dacă va fi adoptat, actul normativ ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial, informează Antena3”. 

Discursul face parte dintr-o teorie potrivit căreia eliminarea banilor cash este o formă de control a populației. Factual.ro a mai analizat această teorie (aici, de exemplu, despre așa-zisele pericole care îi pândesc pe oameni odată cu dispariția banilor cash și aici despre proiectul UE privind portofelul digital). 

La ce proiect de lege fac referire autorii?

Este vorba despre PL-x nr. 29/2023 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare. 

Proiectul de lege, aflat în dezbatere, privește modificarea unor articole din legea nr. 258/2017, ce se referă la conturile de plăți și potrivit lui, salariile ar urma să fie plătite doar în cont bancar și nu în numerar:

Proiectul de lege prevede la Articolul II, la articolul 1, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate  cu următorul cuprins: Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar.”

Așadar, plata salariilor se va efectua prin transfer bancar, dacă modificările sunt adoptate. La fel și în cazul indemnizațiilor de asistență socială. 

Pensiile vor putea fi însă primite numerar de către cei considerați consumatori vulnerabili, definiți la articolul 4 (lit. e) din legea 258/2017, adică persoanele al căror venit, din ultimele 6 luni, nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie. 

Consumator vulnerabil din punct de vedere financiar – consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie”.

Banca Națională a României a oferit un punct de vedere asupra acestui proiect legislativ, în care a menționat că nu este de acord tocmai cu această prevedere, care exclude consumatorii vulnerabili de la obligativitatea primirii drepturilor salariale într-un cont de plăți, motivând că tocmai această categorie este cea mai supusă riscurilor financiare (munca la negru, economie subversivă).

Comercianții, nu sunt însă obligați să elimine plățile cash, ci să accepte și cel puțin un instrument de plată fără numerar, adică un POS pentru plățile cu cardul. Legea NU exclude plata în numerar. 

Proiectul nu a fost încă adoptat, iar în momentul de față este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților

Plățile fără numerar, în creștere

Cea mai recentă ediție a studiului SPACE 2022 (Studiul privind atitudinile de plată ale consumatorilor din zona euro), realizat de Banca Centrală Europeană arată că, în comparație cu anii 2016-2019, cumpărăturile mai mari de 50 de euro au fost făcute, în perioada 2021-2022, majoritar prin utilizarea cardului. 

În chestionarul SPACE realizat de BCE, 55% dintre consumatorii din zona euro au declarat că preferă plățile cu cardul și prin aplicații atunci când achită fizic într-un magazin. 

Motivele pentru care unii europeni aleg să achite cu cardul sau prin aplicațiile mobile sunt dorința de a face plăți cât mai rapide și pentru a nu avea grija banilor fizici. De partea cealaltă, motivele pentru care este preferată plata cash sunt dorința de a-și proteja viața privată, implicit viața financiară și pentru că îi face pe utilizatori mai conștienți de cheltuielile făcute. Aceste avantaje privind plata cash sau numerar au fost enumerate în studiul realizat de BCE. 

În urma datelor adunate din 2022, la capitolul țărilor care efectuează cele mai multe plăți cu cardul sunt:

  • Cipru 88%
  • Slovacia și Grecia – 84%  

De partea cealaltă, Belgia a fost țara unde a scăzut frecvența plăților cu cardul și doar 45% folosesc acest sistem, conform comunicatului postat de Banca Națională a Belgiei. 

Numărul total de plăți fără numerar în zona euro a crescut cu 12,5% anul trecut, arată raportul.

În România, numărul cardurilor active a crescut în 2022 (la peste 20,2 milioane de carduri active), față de anul 2021 (19,5 milioane de carduri active), conform raportului privind indicatorii de plată realizat de Banca Națională Română. 

*Sursă: Banca Națională a României

Cu toate astea, România este în continuare una dintre țările care prezintă cea mai scăzută încredere în tranzacțiile online. Potrivit unui raport Statista, realizat cu date provenind de la mai multe bănci europene și de la insitutul european de statistică Eurostat, doar 23% dintre români au făcut cumpărături online în 2019, față de 82% dintre norvegieni și suedezi și 87% dintre englezi.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.