Dezinformări rețele sociale
Data postării: 16.01.2024
www.factual.ro
SCAM | Deep-fake cu Adrian Streinu-Cercel, care promovează un medicament-minune

În ultima vreme, pe rețelele de socializare au apărut din ce în ce mai multe postări înșelătoare create cu inteligența artificială, în care apar figuri importante din România, dar mai ales politicieni care par să promoveze diverse produse sau servicii, după cum Factual.ro a mai arătat în verificări anterioare (aici, aici și aici). 

În 20 decembrie 2023, pe o pagină de Facebook de tip fantomă, numită „Zalataill”, creată în 2021, cu 26 de aprecieri și cu mai multe postări cu avataruri din jocuri video, a apărut și un videoclip cu senatorul și medicul Adrian Streinu-Cercel care ar promova un medicament-minune naturist ce rezolvă orice problemă cu articulațiile, fără intervenții chirurgicale, „chiar și la 90 de ani”. 

Videoclipul cu medicul Adrian Streinu-Cercel a strâns peste 600.000 de vizualizări, aproape 2.000 de aprecieri și 160 de comentarii (care sunt, însă, indisponibile). Nici descrierea nu poate fi citită: „Acest produs pătrunde rapid în articulații!✅ Adrian Streinu-Cercel: Pentru cei cu dureri de genunchi, citiți mai departe! Cartilajul se reface în 24 de ore dacă.. See more”, iar butonul „See more” nu duce la nimic. 

Ne putem da seama că videoclipul este o înșelătorie după aspectul postării și al videoclipului, dar și după vocea, mimica și expresiile nenaturale ale medicului Streinu-Cercel (spre exemplu, regeneră cartilajul”, în loc de „regenerează”). 

De asemenea, după poziționarea sa în lateralul unui geam și după vestimentație putem identifica videoclipul real din care au fost trucate secvențele de mai sus. Este vorba de cea de a 8-a ediție a Conferinței Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, care a debutat, în octombrie 2019, cu un workshop dedicat Programului Național HIV, la care a fost invitat și Adrian Streinu-Cercel, după cum se arată pe canalul de YouTube al „Oameni și Companii”. 




Fenomenul acestor escrocherii care au la bază inteligența artificială a luat amploare în ultima vreme, fie că e vorba de imagini sau clipuri generate în scop de satiră, fie că sunt create în scopul dezinformării sau chiar al furturilor informatice ori bancare (phishing). Better Business Bureau, un ONG din Statele Unite ale Americii, arată care sunt indiciile pentru a ne da seama de existența unui fals: asimetrie și alte inconsecvențe fizice (întreruperi, mișcări lente și nenaturale ale gurii, nepotrivirea cuvintelor „rostite” cu mimica facială etc.), texturi ciudate sau un efect lucios al imaginii, umbre ciudate, estompări sau pâlpâiri luminoase, limbajul nenatural al corpului, inflexiunile ciudate sau sunete de fundal care nu se potrivesc.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.