Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.06.2024
www.factual.ro
SCAM | Platforma de investiții MOL România nu există

Pagina Lumea Investițiilor de pe platforma Meta promovează un videoclip deepfake cu Andreea Esca și Victor Ponta, în care încurajează utilizatorii să investească într-o așa-zisă platformă MOL România. Conform videoclipului, platforma este folosită în secret de către demnitari, inclusiv de președintele României, Klaus Iohannis.

Andreea Esca: Știre șocantă! Victor Ponta a dezvăluit cum câștigă Președintele și Guvernul său milioane de lei datorită MOL România. Cum a povestit Victor Ponta despre noua platformă de investiții MOL România. Parlamentarii, miniștrii și înalții funcționari știu de mult timp despre ea, dar președintele Iohannis a interzis să vorbească despre ea. 

Victor Ponta: MOL România a lansat o platformă avansată pentru investiții în industria de petrol și gaze. Înregistrează-te acum, depune 1.200 de lei și la sfârșitul lunii poți primi 13.000 de lei”.

Acest videoclip face parte dintr-o serie de 9 reclame plătite și publicate pe platforma Meta, începând cu 12 iunie 2024. Videoclipurile deepfake cu Andreea Esca au mai circulat în urmă cu câteva luni, PRO TV publicând un material în care dezminte legăturile dintre postul de televiziune, Andreea Esca și orice astfel de videoclip promoțional. 

Cadrele video cu Victor Ponta sunt și ele alterate cu ajutorul AI, acestea fiind preluate de la o emisiune Adevărul live din august 2023, în care acesta a fost invitat, însă unde nu se vorbește despre nicio platformă secretă de investiții.


Platformele online asociate Mol România

 

Singura platformă asociată cu lanțul de benzinării MOL România este platforma ISA, o aplicație de unde utilizatorii înregistrați pot plasa comenzi en-gros de benzină, motorină, LPG și Bitium 24/7, conform site-ului oficial


Despre pagina de Meta

 

Conform datelor publice, pagina a fost creată pe 29 octombrie 2022, iar pe 10 iunie 2024 și-a schimbat numele în Lumea Investițiilor și este administrată din Ucraina și Filipine. 

Pe pagina Biblioteca de reclame apar 9 reclame sponsorizate, dintre care  4 sunt active încă de pe 12 iunie 2024, iar 5 au fost active în perioada 12-13 iunie 2024.  Toate cele 9 utilizează imaginea lanțului de benzinării MOL România, 5 videoclipuri utilizează vocea și imaginea jurnalistei Andreea Esca și 7 videoclipuri utilizează vocea și imaginea fostului premier al României, Victor Ponta. 

În plus, în pagina de detalii ale reclamei, în drepturi beneficiarului și a plătitorului reclamei apare numele de utilizator Suri6A, despre care nu avem mai multe detalii.


Alte reclame cu platforma MOL România

 

O altă postare, din același catalog de videoclipuri promovate, utilizează sigla MOL și imagini cu benzinării și rafinării din Europa, pentru a crea o impresie falsă că utilizatorul urmărește o reclamă reală.


Alte verificări

 

Factual a mai publicat verificări cu privire la deepfake-urile care utilizează imaginea Andreei Esca aici și care utilizează imaginile altor politicieni pentru a promova platforme de investiții inexistente aici, aici și aici.

Așadar, platforma de investiții MOL România  nu există, iar administratorii paginii Lumea Investițiilor utilizează tehnologia AI pentru a crea videoclipuri de tip deep fake cu scopul de a manipula și înșela utilizatorii platformei META.
SEO optimized by sem.ro SEO agency.