Dezinformări rețele sociale
Data postării: 09.06.2023
www.factual.ro
Statul român va trebui să ofere un cadru legal cuplurilor formate din persoane de același sex

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care avocatul Mihai Rapcea comentează decizia CEDO prin care statul român trebuie să schimbe legislația și să le ofere persoanelor de același sex să formeze un cuplu recunoscut oficial.

„De la articolul 29 au citat șmecherașii ăștia de prin presă, care au zis că obligă statul român să schimbe legislația. Nu obligă nimic, pentru că aici se vorbește despre posibilitatea de remediere a pretinselor încălcări ale convenției. Însă, de aici până la a impune este cale lungă”.

(min: 25:06)

*Captură ecran 09.06.2023

În clipul video realizat de moderatorul Luis Lazarus, discursul este presărat cu afirmații homofobe (ex. Mihai Rapcea: „Dau în judecată preoții și vandalizează bisericile care nu le acceptă aceste căsătorii în biserică! Practic, ei au trecut la etapa următoare, nu se opresc niciodată! – min: 53:32) și încearcă să minimalizeze impactul pe care hotărârea CEDO îl va avea în legislația românească.

Clipul video a înregistrat 76.000 de vizualizări, 4.300 de comentarii și peste 7000 de like-uri.

Factual.ro a mai realizat o verificare despre impactul pe care îl are hotărârea CEDO amintită anterior, iar textul poate fi accesat AICI

Ce a decis CEDO în data de 23 mai 2023

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis, în 23 mai 2023, o primă sentință în cauza Buhuceanu și alții vs. România. Judecătorii au constatat că în România nu există o legislație care să stabilească un cadrul pentru partaneriatul între două persoane de același sex. România nu este singura țară aflată în această situație. În afară de noi mai sunt cinci țări (Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia) care nu au reglementat în niciun fel comuniunile între persoane de același sex. Celelalte state europene au implementat, în diferite forme, legea parteneriatului civil sau au legalizat căsătoria între persoane de același sex.

În cadrul acestui proces, statul român a fost dat în judecată de 21 de cupluri homosexuale, care au cerut ca statul să le recunoască în mod oficial relațiile. Cuplurile au reclamat că li s-a încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie și că au fost discriminate pe motive de orientare sexuală. Concret, reclamanții au susținut că în România nu pot obține recunoașterea legală a relațiilor lor nici prin intermediul unei alternative la căsătorie, ceea ce echivalează cu o discriminare sexuală. CEDO a stabilit că, într-adevăr, România încalcă articolul 8 din Convenția Drepturilor Omului.

Avocatul Mihai Rapcea face o confuzie în videoclip – articolul 29 din decizia judecătorească nu se referă la obligativitatea statului român de a schimba legislația, ci la parcursul juridic al cererilor prin care cele 21 de cupluri au apelat la CEDO. 

În cadrul articolului se prezintă opinia statului, conform căreia reclamanții nu au epuizat căile de atac interne disponibile și că în cadrul cererilor de chemare în judecată nu au fost prezentate problemele lor specifice. În opinia judecătorilor Curții Europene, dacă solicitanții ar fi prezentat propriile cazuri de discriminare, judecătorii instanțelor românești ar fi înțeles mai lesne problemele cu care apelanții se confruntă și procesul de schimbare a legislației ar fi fost mai rapid

De asemenea, în dreptul articolului 29 se mai specifică faptul că, în cererea nr. 20081/19 , Guvernul României a susținut că instanțele naționale erau în curs de pronunțare și că soluțiile pe care instanțele românești le-ar fi putut oferi poate că ar fi fost în beneficiul reclamanților.

Însă, în cadrul acestui articol, nu este scris faptul că statul român este obligat să schimbe legislația ori că există posibilitatea remedierii încălcărilor convenției, după cum spune avocatul Rapcea.

Abia începând cu articolul 72 din hotărârea CEDO, judecătorii explică modalitatea prin care au ajuns la verdict, care este redactat după articolul 96.

Iar verdictul emis de CEDO în cauza Buhuceanu și alții împotriva României este că statul român a încălcat articolul 8 din Convenția pentru Protecția Drepturilor Omului. Potrivit articolului 11 din  Constituția României „(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte”, iar printre aceste tratate se numără și Convenția Drepturilor Omului.

Deciziile Curții Drepturilor Omului sunt obligatorii pentru statele semnatare (deci și pentru România).

În concluzie, afirmațiile utilizatorului Facebook sunt PARȚIAL FALSE. Decizia CEDO arată că statul român nu respectă Convenția Internațională a Drepturilor Omului, iar România va trebui să remedieze acest aspect legislativ, în urma rămânerii definitive a hotărârii judecătorești (statul român are termen de 3 luni să depună recurs).

SEO optimized by sem.ro SEO agency.