Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală)
„Nu este niciun motiv pentru deschiderea unui dosar penal. Nu am încălcat nicio lege și am făcut acest lucru pentru a demonstra că măsurile luate de autorități sunt incorecte. Gestul meu este gestul unui patriot care este dispus să-și dea viața pentru țara lui.”
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 20.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

Viorel Cataramă – fost senator și actualul preşedinte al Partidului Dreapta Liberală – a făcut următoarea afirmație după ce pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru că a mers în comuna Bărbulești, din județul Ialomița, unde au fost confirmate mai multe cazuri de coronavirus, și s-a îmbrățișat cu mai multe persoane pentru a demonstra că măsurile luate de Guvern împotriva răspândirii Covid-19 nu funcționează:

 

„Nu este niciun motiv pentru deschiderea unui dosar penal. Nu am încălcat nicio lege și am făcut acest lucru pentru a demonstra că măsurile luate de autorități sunt incorecte. Gestul meu este gestul unui patriot care este dispus să-și dea viața pentru țara lui.”

Ce verificăm?

Dacă fostul senator Viorel Cataramă a încălcat sau nu legea când a mers în comuna Bărbulești, din județul Ialomița unde existau cazuri confirmate de Covid-19 și s-a îmbrățișat cu mai multe persoane.

Verificare

Preşedintele Partidului Dreapta Liberală Viorel Cataramă a mers pe 7 mai 2020 în comuna Bărbulești, din județul Ialomița, unde s-a îmbrăţişat cu mai multe persoane, inclusiv cu un bărbat bolnav cu COVID-19. Peste 70 de persoane au fost infectate cu coronavirus în comuna respectivă, potrivit presei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni a transmis pe 8 mai 2020 că:

„În data de 08.05.2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni a înregistrat un dosar penal având ca obiect infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 C.p.

În fapt, în data de 08.05.2020, organul de cercetare penală din cadrul S.I.C. – I.P.J. Ialomița s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că – în data de 07.05.2020 – o persoană de sex masculin (V.C.) s-a deplasat în comuna Bărbulești, județul Ialomița și s-a îmbrățișat cu un bărbat bolnav de COVID – 19.

Precizăm că activitățile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Art. 352 cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor din Noul Cod Penal, pe care arată procurorii că l-a încălcat Viorel Cataramă, spune că:

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

Însă, dată fiind pandemia generată de Covid-19, Guvernul a adoptat la propunerea Ministerului Justiţiei, pe 18 martie 2020, o OUG de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede inclusiv pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane. 

Art. 352 s-a modificat și are următorul cuprins:

Pe 10 mai 2020, la trei zile după ce a mers în comuna din județul Ialomița Viorel Cataramă a afirmat că prezintă simptome de Covid-19.

Concluzie

Afirmația făcută de Viorel Cataramă este imposibil de verificat. Acesta este anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, zădărnicirea în combaterea bolilor (Art. 352 al Legii 286/2009 privind Codul penal), dar la acest moment nu cunoaștem felul în care dosarul va fi finalizat. Trebuie, însă, să menționăm că doar judecătorii au autoritatea de a de un verdict de vinovăție, iar, până la acel moment, orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.