Diana Iovanovici-Șoșoacă (SOS, europarlamentar)
„Tinerii mor de cancer la rate explozive, arată datele guvernului britanic. Adolescenții şi tinerii, în vârstă de 20, 30 şi 40 de ani din Marea Britanie mor din cauza unor cancere cu metastaze rapide şi terminale într-un ritm fără precedent, de când a început vaccinarea în masă împotriva Covid-19, potrivit unei noi analize realizate de Edward Dowd.” (Min 2:30).
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 09.01.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Într-o intervenție live pe facebook, din data de 5 decembrie 2023, senatoarea Diana Ivanovici Șoșoacă susține că în Anglia s-au înmulțit cazurile de cancer cu metastaze rapide și terminale, supranumite „turbo-cancere”, la populația tânără (15-44 ani), fapt care este pus în corelație cu campaniile de vaccinare în masă contra COVID-19.   

Documentul citit de Șoșoacă în live-ul facebook este traducerea în limba română a unui articol de presă apărut în publicația The Defender, care poate fi accesat în limba română (aici, aici sau aici). 

În acest articol, o serie de date medicale și un raport statistic privind decesele provocate de cancer la populația tânără din Marea Britanie sunt prezentate ca dovezi că vaccinul anti-COVID-19 provoacă sus-numitele „turbo-cancere”.

„Tinerii mor de cancer la rate explozive, arată datele guvernului britanic. Adolescenții şi tinerii, în vârstă de 20, 30 şi 40 de ani din Marea Britanie mor din cauza unor cancere cu metastaze rapide şi terminale într-un ritm fără precedent, de când a început vaccinarea în masă împotriva Covid-19, potrivit unei analize realizate de Edward Dowd.

Raportul de 45 de pagini publicat de Dowd, fost manager de fonduri de investiţii cu număr limitat de investitori pe Wall Street şi autor al cărţii „Cause Unknown: The Epidemic of Sudden Deaths in 2021 & 2022”, a alarmat unii oncologi, care au caracterizat raportul ca fiind o inversare bruscă a deceniilor de date privind mortalitatea. 

Edward Dowd şi-a plasat analizat pe date oficiale ușor de obţinut de la Oficiul pentru statistică din Marea Britanie, spune senatoarea Diana Şoşoacă, în postarea făcută pe pagina de Facebook.

Ce verificăm?

Cine a elaborat raportul la care se referă senatoarea Diana Şoşoacă?

Care este statistica din Marea Britanie referitoare la decesele provocate de cancer?

Ce legături există între vaccinul împotriva Covid-19 şi cancer?

Verificare

Raportul statistic menționat de senatoare a fost publicat pe site-ul Children’s Health Defense, o organizație neguvernamentală care, potrivit unei verificări publicate de The New York Times, propagă recurent informații false despre pandemia COVID-19, purtarea măștilor și vaccinurile anti-COVID-19. 

De altfel, în anul 2022, site-ul a fost interzis pe Facebook, tocmai pentru aceste motive. 

Raportul este semnat de Carlos Alegria, dar a fost promovat în articolul de presă ca aparținând lui Edward Dowd. Cei doi sunt fondatori și parteneri în cadrul Children’s Health Defense. 

Conform paginilor lor profesionale Linkedin, niciunul dintre cei doi nu deține calificări sau competențe în domeniul medical sau de sănătate publică. 

De asemenea, raportul statistic respectiv nu a fost evaluat științific de experți în domeniu (proces numit peer review), pas obligatoriu în stabilirea validității observațiilor prezentate în studiu. 


Erori grave

Raportul se prezintă a fi o analiză a ratelor de exces de mortalitate prin cancer la populația tânără (15-44 ani) din Anglia în perioada 2010-2022.

Studiul afirmă că excesul de mortalitate prin cancer la această categorie de vârstă, pe anul 2022, este substanțial și cu înaltă relevanță statistică, prin comparație cu cifrele din anii anteriori (2010-2021). Analiza a fost efectuată prelucrând date disponibile pe site-ul Oficiului Național de Statistică din Mare Britanie


Raportul conține o serie de erori sistematice, după cum urmează: 

Autorul studiului afirmă că pentru 32% dintre decesele înregistrate pe anul 2022 la categoria de vârstă studiată nu fusese încă stabilită cauza deceselor la data analizării datelor. 

Tot în studiu, se precizează că stabilirea cauzelor deceselor la populația tânără este un proces laborios, care poate lua până la doi ani, întrucât majoritatea deceselor la populația tânără se produc din cauze externe, care necesită investigații detaliate.

Ca să își poată efectua analiza, autorul a aplicat o corecție statistică prin care și-a asumat că proporția de decese cauzate de cancere din datele provizorii va rămâne aceeași și după publicarea cauzelor deceselor pentru cele 32% din cazuri pentru care încă nu există un verdict. 

Această presupunere este o eroare statistică și invalidează orice observații care decurg din analiza respectivă. Așadar, excesul de 30% de mortalitate prin cancer constatat în raport la populația tânără din Anglia este fals și nu are validitate științifică. Autorul însuși precizează că rezultatele trebuie interpretate cu precauție. 


Nu există un exces de mortalitate cauzată de cancer, în Anglia

Conform statisticilor oficiale, actualizate până în octombrie 2023, privind excesul de mortalitate în Marea Britanie, măsurat de Oficiul pentru disparități și îmbunătățirea sănătății (Office for Health improvement and disparities), raportul între decesele cauzate de cancer în anii pandemici înregistrate oficial și cele proiectate pentru perioada respectivă este de 1.01. Cu alte cuvinte, numărul deceselor este constant.

Această înseamnă că NU există un exces de mortalitate prin cancer în Marea Britanie în perioada pandemică (2020-2023), comparativ cu anii prepandemici 2015-2019. 



*Sursa: Office for Health improvement and disparities

Conform celui mai recent raport al parlamentului englez privind cancerele, raportarea cazurilor noi de cancere, precum și tratamentele medicale adecvate pentru cancer, au scăzut în anii 2020 și 2021 – cel mai probabil ca urmare a perturbării activității sistemului medical în timpul pandemiei. 

Este adevărat că experți în domeniu au formulat preocupări legitime că amânarea procedurilor de screening/prevenție/diagnostic al cancerelor ar putea conduce la o eventuală creștere a deceselor cauzate de cancere diagnosticate la stadii mai evoluate și mai puțin tratabile. 

Acest scenariu ar putea deveni evident în anii post-pandemici.


Nu există o corelație directă între vaccinare și cancer

În ceea ce privește relația între vaccinarea anti-COVID-19 și dezvoltarea cancerelor, studiul nu precizează dacă persoanele decedate în perioada 2021-2022 erau sau nu vaccinate anti-COVID-19

Astfel, fie și numai pornind de la această premisă, nu se pot trage niciun fel de concluzii privind rolul vaccinării la persoanele decedate cu cancer. De altfel, studiul doar implică, la nivelul unei fraze generice, că vaccinarea anti-COVID-19 ar putea fi un contributor la morbiditatea și mortalitatea din timpul pandemiei, fără să aducă vreo dovadă cu privire la decesele cauzate de  cancer. Dimpotrivă, autorul afirmă că reglementările din timpul pandemiei, perioadele de carantină și COVID-19 pot să fi jucat un rol în creșterea acestor decese. 

Oficiul național de statistică din Anglia a publicat un raport privind vaccinarea COVID-19 și riscul de deces la populația tânără (15-29 ani). Cea mai recentă versiune cuprinde analiza anilor 2020-2021. Conform acestui raport, vaccinarea anti-COVID-19 nu a crescut riscul de deces din orice cauză la populația tânără. 

Într-o analiză științifică dedicată speculațiilor că vaccinurile anti-COVID-19 ar putea provoca cancer, profesorul universitar de chirurgie și oncologie David Gorsky la Wayne State University School of Medicine (SUA), explică că NU există niciun fel de studii sau dovezi științifice că vaccinul anti-COVID–19 provoacă cancere sau că le accelerează evoluția

Conform experților în domeniu (vezi mai multe detalii aici și aici), cancerele au o evoluție lentă și chiar și cancerele cu o progresie mai rapidă ar necesita un număr mai mare de ani de la data inițială a evenimentului inițiator (în acest caz – efectuarea vaccinului anti-COVID-19 în anii 2020, 2021) până la evoluția cancerelor într-un stadiu suficient de avansat încât să provoace metastaze și deces. 

Profesorul David Gorsky atrage atențiaașa-zisele turbo-cancere”, respectiv cancere agresive, cu o evoluție extrem de rapidă, alimentată de vaccinare, nu există

Dimpotrivă, un studiu efectuat la scară globală și publicat în iulie 2023 de Universitatea din Birmingham (UK) a demonstrat că vaccinarea anti-COVID-19 a redus cu 84% mortalitatea COVID-19 la pacienții cu cancer. 

Conform acestui studiu, pacienții oncologici au o rată de 2,1 mai mare de spitalizare și o rată de deces de 2,54% mai mare decât populația generală, în cazul în care iau COVID-19. 

Conform Societății Europene de Oncologie Medicală, a Coaliției europene a pacienților cu cancer și Asociației Americane a Cancerului, vaccinarea anti-COVID-19 este sigură, eficientă și recomandată pacienților cu cancer, întrucât aceștia au imunitatea scăzută și, deci, o vulnerabilitate crescută în fața COVID-19. 

Concluzie

Declarațiile senatoarei Dianei Șoșoacă sunt FALSE. Raportul prezentat de ea este realizat de autori care nu au studii în domeniul medical și care interpretează eronat date statistice. Studiul nu precizează dacă cei care au murit din cauza cancerului erau sau nu vaccinați anti-covid, deci nu se poate trage o concluzie care să coreleze cele două lucruri. În plus, statisticile arată că 32% dintre morțile respective nu au fost deocamdată clarificate, însă autorii prezumă, fără nicio bază, că e vorba de tineri vaccinați anti-covid.

Datele oficiale arată că vaccinul împotriva COVID-19 NU cauzează cancer.

*Foto copertă: Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial / Facebook

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.