Claudiu-Richard Târziu (AUR, co-președinte)
„Acum în Franța se pune problema elaborării și votării unei legi care să pedepsească cu închisoarea pe cei care vorbesc negativ despre așa-zisul vaccin anti-COVID… dacă își pun probleme, dacă au îndoieli, oamenii pot să facă pușcărie”.
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 26.02.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În timpul unui videoclip live pe Facebook, pe 22 februarie, senatorul AUR Claudiu Târziu a făcut următoarea declarație:

„Sunt tot felul de apucături dictatoriale prin diverse colțuri ale lumii. Acum în Franța se pune problema elaborării și votării unei legi care să pedepsească cu închisoarea pe cei care vorbesc negativ despre așa-zisul vaccin anti-COVID… dacă își pun probleme, dacă au îndoieli, oamenii pot să facă pușcărie. Acest lucru este posibil doar într-un regim dictatorial și sperăm să nu înaintăm foarte mult noi cei din Uniunea Europeană și statele din UE pe acest drum al refacerii Uniunii Sovietice. Nu este unul deloc care să ne satisfacă (…) Numai acolo corectitudinea politică era impusă cu forța, pedeapsa, constrângerile. Dacă vorbeai ce nu trebuie intrai la închisoare”. 

Ce verificăm?

Dacă în Franța se vor interzice criticile despre vaccinul anti-COVID.

Verificare

Un proiect de lege împotriva conspirațiilor și „aberațiilor de sectă” din Franța a stârnit controverse. Textul a fost prezentat în Senat pe 15 noiembrie 2023, iar în data de 14 februarie 2024 a fost votat și adoptat, cu modificări aduse la articolul 4. 

Articolul 4 din proiectul de lege este cel care a fost interpretat greșit. Dacă legea ar fi publicată în Monitorul Oficial, acest articol ar aduce o modificare la Codul Penal, prin introducerea unei noi infracțiuni. 

Textul stipulează că: „Se pedepsește cu un an de închisoare și cu amendă de 30.000 euro provocarea, prin presiuni sau manevre repetate, a oricărei persoane care suferă de o patologie să abandoneze sau să se abțină de la un tratament medical sau profilactic, atunci când acest abandon sau această abținere se prezintă ca benefice pentru sănătatea persoanei în cauză, în timp ce în baza cunoștințelor medicale, ținând cont de tipul patologiei, în mod evident ar rezulta la consecințe deosebit de grave asupra sănătății fizice sau psihice.”

Se precizează apoi că la fel sunt pedepsiți și cei care îndrumă oamenii la adoptarea de practici care sunt prezentate ca și cum ar avea scop terapeutic sau profilactic, atunci când este clar că expun o persoana respectivă la „risc imediat de deces sau rănire care poate duce la mutilare sau invaliditate permanentă”. 

Dacă provocările menționate anterior sunt urmate de efecte (adică dacă victimele suferă consecințe în urma constrângerilor), atunci pedeapsa se mărește la 3 ani și amendă de 45.000 euro. 

Cu toate acestea, la punctul 5 de la Articolul 4 se specifică clar că atunci când „provocările” sunt însoțite de informații clare și complete cu privire la consecințe, iar contextul în care s-au făcut îndrumările nu pun în discuție „voința liberă și cunoștința de cauză a persoanei”, nu mai există o infracțiune

Însă, în întregul text nu se specifică nimic despre vaccinurile anti-COVID-19 (de tip ARNm). Legătura între proiectul de lege și aceste seruri putea fi legată prin faptul că se menționează tratamentele profilactice, adică cele care previn boala (care sunt și vaccinurile, în general). 


Sunt vizați „experții” din online

 

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului au explicat că sunt vizați „experții” autoproclamați și noile tipuri de „guru” care au apărut pe rețelele de socializare, evidențiind faptul că criza sanitară a fost un „teren ideal” pentru ei, pentru a-și promova „aberațiile de secte”.

„Acum pare esențial să protejăm mai bine sănătatea publică și să pedepsim cele mai periculoase practici pentru sănătatea oamenilor, acordând o atenție deosebită bunăstării, îngrijirii și practicilor alimentare. (…) Într-adevăr, conținutul legat de sănătate, distribuit în principal online, permite persoanelor necalificate să beneficieze de un public larg, să promoveze și să vândă produse sau practici cu revendicare terapeutică. Aceste produse și practici pot fi periculoase pentru sănătatea persoanelor cu patologii grave, atunci când le abat de la tratamente care sunt necesare pentru sănătatea lor. Noua infracțiune trebuie să faciliteze urmărirea penală și reprimarea comportamentelor care ar putea dăuna grav sănătății oamenilor, fără a interzice promovarea unor practici complementare care intră în sfera libertății individuale”, spun inițiatorii.

Concluzie

Declarația senatorului AUR este falsă. Dacă această lege va fi implementată, francezii nu riscă să facă închisoare doar dacă se îndoiesc de vaccinurile anti-COVID-19 sau vorbesc negativ despre acestea. Prin proiectul de lege se intenționează introducerea unei noi infracțiuni care se aplică celor care constrâng persoanele bolnave să nu asculte de indicațiile medicale și le pun sănătatea și viața în pericol. 

De asemenea, vaccinurile anti-COVID-19 nu au fost menționate nici măcar o dată în proiectul de lege, ci se vorbește despre „tratamente medicale sau profilactice” în general.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.