Adrian Dohotaru (Deputat independent)
„Se dau mai multe amenzi decât se fac teste pentru sănătatea noastră.”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 22.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 16 aprilie 2020, deputatul independent Adrian Dohotaru a explicat pe Facebook de ce a votat împotriva prelungirii stării de urgență, susținând că starea de urgență prevede derogarea de la convenția CEDO și se produc limitări ale unor drepturi fundamentale. A adăugat și că: 

„Se dau mai multe amenzi decât se fac teste pentru sănătatea noastră.”

Ce verificăm?

Dacă se dau mai multe amenzi decât se fac teste.

Verificare

În 16 aprilie 2020, data afirmației deputatului Adrian Dohotaru, Grupul de Comunicare Strategică transmitea că: „Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 417 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.”

Din informările Grupului de Comunicare Strategică vedem că, în perioada 22 martie* – 29 martie, numărul persoanelor care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei și cărora le-au fost aplicate amenzi a crescut

Din comunicatul din 29 Martie aflăm că:

 

„(…) Poliția și Jandarmeria au aplicat 5.393 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, polițiștii au depistat 33.484 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei.”

Notă: Sancțiunile în cazul persoanelor care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei au început a fi aplicate conform Ordonanței Militare nr. 2 și Ordonanței Militare nr. 3, iar raportările au început cu 22 martie.

 

Din 30 martie până în prezent, numărul amenzilor a fost raportat la fiecare 24 de ore:

 

Așadar, din 22 martie până pe 16 aprilie, autoritățile au fost aplicate un număr de peste 180 de mii de amenzi pentru nerespectarea măsurilor privind restricţionarea circulaţiei.   

Din comunicatul din 16 aprilie 2020,, Grupul de Comunicare Strategică a precizat că:

 

„Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 79.629 de teste.

 

Concluzie

Afirmația deputatului Adrian Dohotaru este adevărată. Autoritățile din România au aplicat mai multe amenzi pentru  pentru nerespectarea măsurilor impuse de ordonanțele militare, decât au fost făcute teste pentru depistarea Covid-19.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.