Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

12.12.2020

„Copiii noștri nu pot să meargă la școală, dar copiii din Germania, Anglia, Franța, Italia, Spania, Belgia pot.”

Adrian Țuțuianu

PSD

Sursa afirmației: Facebook

Adevărat

Context

Pe 20 noiembrie 2020, Adrian Țuțuianu-  senator și candidat al partidului PRO România pentru Camera Deputaților a scris pe Facebook:

Copiii noștri nu pot să meargă la școală, dar copiii din Germania, Anglia, Franța, Italia, Spania, Belgia pot.”

Ce verificăm?

Dacă școlile din țări precum Germania, Anglia, Franța, Italia, Spania și Belgia sunt închise.

Verificare

Conform UNESCO, în 20 noiembrie 2020, aproape toate țările europene țineau școlile deschise. Excepție făceau Letonia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Turcia și România. 

În Germania, școlile au rămas deschise chiar dacă, până acum, peste 300,000 elevi au fost carantinați. Cât timp sunt în carantină, copiii pot urmări lecții video iar după cele 14 zile sunt examinați.

În Anglia, cât timp școlile rămân deschise, guvernul a venit cu un set de recomandări pentru a continua derularea cursurilor față în față. Autoritățile consideră că riscul de îmbolnăvire al copiilor în școală este foarte mic.

La sfârșit de octombrie, în Franța, a început un nou lockdown. Restaurantele și barurile sunt închise, și, dacă ies din casă, francezii trebuie să completeze formulare. Însă școlile, creșele, fabricile și șantierele își continuă activitatea.

Școlile în Italia sunt închise numai în regiunile unde guvernele regionale au decis astfel. 

La o lună după începerea noului an școlar în Spania, 0,73% din clase au avut cel puțin un caz de Covid-19. Conform protocolului negociat de autoritățile locale și regionale, școala va continua în același mod ca și până acum și pe parcursul iernii. 

După o vacanță prelungită în Belgia, școlile au început cursurile pe 16 noiembrie, deși Belgia este în lockdown de la începutul lunii noiembrie.

În România, cursurile au fost suspendate timp de 30 zile începând cu data de 9 noiembrie. Inspectoratele județene și școlile au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet”.

 

Concluzie

Afirmațiile senatorului Adrian Țuțuianu sunt adevărate. În țările enumerate de acesta, școlile erau deschise  la data de 20 noiembrie 2020.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.