Alexandru Muraru (PNL)
„România a fost singura țară care a sprijinit Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, un gest de solidaritate profundă.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 15.05.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Aleph News

Context

Pe 7 mai 2021, Alexandru Muraru, deputat PNL, a declarat: „România a fost singura țară care a sprijinit Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, un gest de solidaritate profundă”, adăugând că „Republica Moldova este cel mai important proiect al României în privința politicii externe”.

Declarația vine în contextul anunțului făcut de George Simion, deputat AUR, conform căruia partidul AUR va participa la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Ce verificăm?

De la cine a primit sprijin Republica Moldova pentru lupta anti-covid.

Verificare

Situația geo-politică din Republica Moldova a îngreunat accesul la mijloacele necesare pentru combaterea pandemiei. Deși media pro-Kremlin a anunțat în mai multe rânduri ajutoare substanțiale pentru Republica Moldova, Centrul Român de Politici Europene atrage atenția că acestea au fost folosite în scop manipulator electoral de fosta guvernare moldoveană. Potrivit unui raport CRPE, „suportul oferit atât de Rusia, cât și de China, a fost substanțial inferior celui oferit de Uniunea Europeană sau România, însă acesta a venit la pachet cu o întreagă campanie mediatică de promovare a celor două state”

Mecanismului de verificare CRPE, arată că Rusia a oferit ajutoare Moldovei în valoare de 87 de milioane de euro, în timp ce Uniunea Europeană a finanțat diverse programe anti-pandemie, în valoare de 140 de milioane de euro.

Suplimentar față de ajutorul UE, România a oferit sprijin Republicii Moldova. În 27 aprilie 2020, România anunța că va trimite o echipă de asistenți medicali și medici. În 7 mai anul trecut, un convoi de camioane românești urma să ajungă la Chișinău, însă guvernarea trecută a împiedicat recepția acestora în data considerată simbol – împlinirea a 30 de ani de la „podul de flori” din 1990.

Cel mai recent sprijin acordat de România Republicii Moldova a fost aprobat pe data de 5 mai 2021 și constă în peste 100.000 doze de vaccin anti-COVID. Prima donație a României a fost făcută pe 27 februarie 2021, mai exact 21.600 de vaccinuri AstraZeneca.

În 13 martie 2021, Emiratele Arabe au donat Republicii Moldova 2.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 produse de compania Sinopharm.

În 29 martie 2021, Republica Moldova a primit 100.000 de măști din Fondul fiduciar NATO de răspuns la pandemii. Donația a venit în urma solicitării făcute de Republica Moldova de asistență internațională. Donația s-a realizat prin contribuții financiare din partea Luxemburg și Norvegia. România a asigurat transportul măștilor din Luxemburg în Republica Moldova.

Republica Moldova a fost prima țară care a primit vaccinul COVID-19 prin intermediul facilității COVAX, un parteneriat între Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei (CEPI), Gavi, OMS și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Aceasta se afla pe lista celor mai sărace state din Uniunea Europeană.

Așadar donațiile primite de Republica Moldova sunt ori prin mecanisme colective (Uniunea Europeană, NATO etc), ori donații făcute direct de țări (puține). Mecanismele colective sunt ne-discriminatorii și ne-preferențiale, în timp ce sprijinul acordat de o țară e un ajutor țintit. 

Concluzie

Afirmația lui Alexandru Muraru este trunchiată. Deși România a acordat constant ajutor Republicii Moldova, nu a fost singurul sprijin primit de această țară împotriva COVID-19. În plus, țara a primit ajutor și prin mecanisme internaționale colective.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.