Alexandru Rafila (PSD, ministrul Sănătății)
„În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană.”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 01.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: România TV

Context

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și unul din candidații PSD pentru Camera Deputaților , a declarat în 22 octombrie, făcând referire la pandemia de Covid19:

„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană.”

Ce verificăm?

Cazurile de îmbolnăviri de Covid19 în Suedia și Uniunea Europeană.

Verificare

În timp ce în martie, multe țări europene au intrat în carantina, în Suedia, guvernul le-a impus doar vârstnicilor și celor în categoria de risc să se izoleze, a interzis evenimentele cu mai mult de 50 de persoane și a închis liceele și universitățile. Locuitorilor li s-a recomandat să păstreze distanța și să muncească de acasă dacă este posibil. 

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor raporta pe 22 octombrie 2020, ziua declarației, un număr total de 107.355 cazuri de îmbolnăviri și 5 929 decese pentru Suedia.

Aceleași date oficiale arată că pe o perioadă de 14 zile (până la acel moment), aceeași țară a înregistrat 101,7 cazuri de noi îmbolnăviri la 100.000 de locuitori. 

Cele mai puține cazuri de noi îmbolnăviri – 34.3 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile- s-au înregistrat la acel moment în Estonia.

Cu o zi înaite, pe 21 octombrie, situația era similară.

Concluzie

Afirmația lui Alexandru Rafila este falsă. Suedia nu a avut cel mai mic număr de cazuri din UE de Covid-19 din Uniunea Europeană la momentul declarației. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.