Alexandru Rafila (PSD, ministrul Sănătății)
„Dacă nu pregătim din timp campania de informare pentru vaccinarea copiilor, nu vom avea o campanie de vaccinare de succes. Părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor, se apropie de sută la sută, şi că nu sunt reacţii adverse”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 24.05.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: News.ro

Context

În perspectiva autorizării vaccinului produs de compania Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani în Europa, Alexandru Rafila, deputat PSD și preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, într-un interviu pentru News.ro: Dacă nu pregătim din timp campania de informare pentru vaccinarea copiilor, nu vom avea o campanie de vaccinare de succes. Părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor, se apropie de sută la sută, şi că nu sunt reacţii adverse”.

Ce verificăm?

Dacă pentru copii vaccinul este mai eficient decât în cazul adulților și dacă există sau nu reacții adverse în urma vaccinării la copii.

Verificare

Pfizer BioNTech a anunțat, pe 31 martie, că studiile efectuate pe adolescenți între 12-15 ani au arătat o eficacitate de 100% a vaccinului. În cazul persoanelor peste 16 ani, studiile au demonstrat o eficacitate de 95% a aceluiași vaccin.   

Un studiu pentru relevarea siguranței vaccinului în cazul adolescenților cu vârste între 12-15 ani a fost început în luna decembrie 2020. Au fost înrolați 3.000 de participanți, însă datele finale sunt așteptate abia în iunie 2022. Totuși, compania a considerat că a strâns suficiente date preliminare încât să considere vaccinul sigur și pentru această grupă de vârstă și să depună documentația pentru aprobare. Potrivit raportărilor depuse la FDA (Food and Drug Administration, agenția guvernamentală americană care aprobă toate medicamentele nou-apărute), printre efectele secundare ale vaccinului, la grupa de vârstă 12-15 ani, se numără durere la locul injecției, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare, febră și dureri articulare. Acestea sunt comparabile cu efectele relevate de studiile pe persoanele de peste 16 ani.

Agenţia pentru Medicamente din SUA a aprobat pe 10 mai utilizarea vaccinului produs de Pfizer-BioNTech în imunizarea adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a început să evalueze utilizarea vaccinului pentru această grupă de vârstă la începutul lunii mai.

Concluzie

Afirmația lui Alexandru Rafila este parțial adevărată. Este adevărat că studiul vaccinului produs de Pfizer-BioNTech a arătat o eficacitate de 100% în cazul participanților cu vârste între 12-15 ani. Însă efectele adverse semnalate în cazul acestei grupe de vârstă sunt similare cu cele observate în cazul adulților.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.