Alexandru Rafila (PSD, ministrul Sănătății)
„Am ajuns pe locul 1 în Uniunea Europeană la proporţia cazurilor pozitive. Ieri, de exemplu, a fost de peste 40% proporţia testelor pozitive. (...) România înregistrează între 25 şi 43% teste pozitive, (...) enorm raportat la ceea ce se întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 28.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: www.news.ro

Context

Alexandru Rafila – reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și candidat din partea PSD la alegerile parlamentare – a declarat pe 24 noiembrie 2020 că: 

„Am ajuns pe locul 1 în Uniunea Europeană la proporţia cazurilor pozitive. Ieri, de exemplu, a fost de peste 40% proporţia testelor pozitive. (…) România înregistrează între 25 şi 43% teste pozitive, (…) enorm raportat la ceea ce se întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană.”

Ce verificăm?

Ce rată de teste pozitive înregistrează România și dacă suntem primii din UE la proporţia cazurilor pozitive.

Verificare

În 23 noiembrie 2020, în România au fost înregistrate 4.207 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, din 9.938 de teste care au fost efectuate în cele 24 de ore de la raportarea anterioară. Asta înseamnă că România a avut o rată de pozitivare de 42,3%. 

În perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, România a înregistrat rate de pozitivare cuprinse între și 14,0% și 43,76%: 

De la 1 noiembrie 2020, rata de pozitivare s-a situat aproape constant la 25%. 

Ce se întâmplă în Uniunea Europeană

Pentru perioada 23 octombrie – 23 noiembrie în statele membre au fost următoarele cazuri confirmate zilnic de COVID-19*:

*Notă: Datele portalului ourworldindata.org sunt în urmă cu o zi. Mai exact, cifrele trecut în tabel pentru 24 noiembrie sunt de fapte cifrele raportate pe 23 noiembrie. Cifrele pentru România pot fi verificate în comunicatele Grupului de Comunicare Strategică și în primul infografic. 

Testele pozitive de COVID-19 au avut următoarea pondere în totalul testelor efectuate în aceeași perioadă analizată, 23 octombrie – 23 noiembrie 2020: 

România este printre primele state la ponderea testelor pozitive în totalul testelor efectuate, însă Polonia, Bulgaria sau Croația au înregistrat rate de pozitivare mai mari.

Concluzie

Afirmațiile reprezentantului României la OMS Alexandru Rafila sunt trunchiate. Este adevărat că România înregistrează o rată a testelor pozitive de COVID-19 între 25 şi 43%, iar cifrele sunt destul de mari raportate la celelalte state membre ale Uniunii Europene. Nu suntem însă  pe primul loc. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.