Alfred Simonis (PSD, deputat)
„Guvernul Orban trebuie să trimită urgent avioane militare pentru a aduce în țară românii pe care i-a dus să se infecteze în Germania la cules de sparanghel! Au murit deja oameni acolo! Alți 200 sunt infectați și nu au parte de niciun ajutor!”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 13.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul PSD Alfred Simonis a afirmat pe 28 aprilie 2020 că că românii care au plecat la cules sparanghel în timpul pandemiei de Covid-19 mor în Germania:

„Guvernul Orban trebuie să trimită urgent avioane militare pentru a aduce în țară românii pe care i-a dus să se infecteze în Germania la cules de sparanghel! Au murit deja oameni acolo! Alți 200 sunt infectați și nu au parte de niciun ajutor!”

Ce verificăm?

Dacă au murit români infectați cu Covid19 la cules de sparanghel în Germania.

Verificare

Pe 13 aprilie 2020, presa din Suceava a relatat că Nicolae Bahan, un bărbat aflat la cules de sparanghel în Germania, a decedat pe 11 aprilie 2020. Cauza decesului era necunoscută.

Ulterior, publicația germană Der Spiegel a relatat pe 22 aprilie 2020 că românul era era infectat cu Coronavirus, dar aceeași publicație citează un oficial care a declarat că Bahan suferise un atac de cord. 

Pe 25 aprilie 2020, Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat pentru Libertatea, care a relatat condițiile în care a decedat Nicolae Bahan, că mai există încă un cetățean român care este infectat:

„În urma verificărilor efectuate de autoritățile germane la ferma angajatoare n-au fost descoperite nereguli legate de condițiile de igienă și profilaxie a contaminării cu noul coronavirus. Dar, în urma anchetei epidemiologice realizate după decesul lui Nicolae, încă o persoană de cetățenie română a fost confirmată ca fiind infectată cu COVID-19. Aceasta a fost plasată în carantină alături de alți lucrători cu care a intrat în contact”, potrivit MAE.

În 5 mai 2020, în urma unei solicitări trimise în baza Legii 544/2001, Ministerul Afacerilor Externe ne-a fost transmis că:

„(…) nu a fost semnalat niciun deces în rândul lucrătorilor sezonieri care au ajuns pe teritoriul Republicii Federale Germania după adoptarea restricțiilor de călătorie în contextul pandemiei de COVID-19. Persoana decedată la care faceți referire a sosit pe teritoriul Republicii Federale Germania în luna martie, înainte de adoptarea și implementarea acestor restricții. De asemenea, MAE menționează că încă de la apariția pandemiei COVID-19 și, mai ales, după răspândirea acesteia în țările europene, Ministerul Afacerilor Externe a acționat constant pentru informarea cetățenilor români asupra situației din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv asupra riscurilor și dificultăților pe care le presupun deplasările în străinătate în această perioadă, în contextul măsurilor adoptate de către statele europene pentru gestionarea acestei crize.”

Cât despre numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că au fost înregistrate 16 cazuri de români infectați cu Covid19 care lucrează în domeniul agriculturii, respectiv recoltarea sparanghelului, în cadrul unei ferme din Bad Krozingen. 

Pe 28 aprilie 2020, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că peste 200 de români care lucrează la un abator din Birkenfeld, Germania, au fost confirmați ca fiind infectați cu Covid-19. Aceștia nu sunt lucrători sezonieri, ci angajați ai unor companii subcontractate de către abatorul german. 

Ziua următoare, pe 29 aprilie 2020,  MAE ne-a transmis că „din numărul total de 1100 angajați ai abatorului, 500 sunt cetățeni români. La acest moment, ca urmare a testării tuturor angajaților, există date care confirmă infectarea cu COVID-19 a 250 persoane. Acestea au fost cazate în 3 spații de carantină în apropierea orașului, conform reglementărilor locale aplicabile”, precizând că aceștia nu sunt muncitori sezonieri. 

MAE a precizat că „la nivelul Ambasadei României la Berlin și la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistență din partea cetățenilor români menționați și nici solicitări de repatriere.”

Concluzie

Afirmațiile deputatului Alfred Simonis sunt false. Guvernul nu a dus cetățeni români în Germania pentru a munci și, conform datelor oficiale, nu a murit niciun român infectat cu  Covid19, plecat la cules de sparanghel în Germania. Tot potrivit MAE, niciunul dintre cetățenii plecați nu au cerut nici asistență din partea autorităților române, nici repatriere.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.