Alin Mituța (REPER)
„Franța, cel mai puternic stat european din punct de vedere militar, a ales să investească cele mai multe resurse în România, ca națiune-cadru al grupului de luptă NATO".
Adevărat
Barometru Factual
Aparare
Data verificării: 29.06.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut o vizită oficială în România, la baza Mihail Kogălniceanu, unde sunt staționați soldați francezi ca parte a grupului de luptă NATO. În acest context, Alin Mituța, europarlamentar REPER, a declarat, în 14 iunie 2022: „Franța, cel mai puternic stat european din punct de vedere militar, a ales să investească cele mai multe resurse în România, ca națiune-cadru al grupului de luptă NATO”.

Ce verificăm?

Dacă Franța a investit cele mai multe resurse în grupul de luptă NATO din România.

Verificare

Franța este țara cu cea mai puternică forță armată din Europa, fiind urmată de Marea Britanie și Italia, potrivit unui clasament actualizat anual în baza de date GlobalFirepower, un instrument de date utilizat de NATO

*În întocmirea clasamentului, analiștii utilizează un instrument denumit Power Index (PwrIndx), care ia în considerare 50 de factori, printre care numărul de trupe active, pregătirea lor, tehnica militară folosită, bugetele alocate etc.

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în ianuarie 2020, Franța a rămas singurul stat membru al blocului comunitar cu arsenal nuclear.

La summitul extraordinar NATO din martie 2022, s-a hotărât, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina, înființarea a patru noi grupuri de luptă NATO pe flancul de est – în Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. 

Grupul de luptă din România, înființat sub comanda Franței, trebuie să cuprindă 3.300 de soldați din 6 state NATO: Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Belgia, Olanda și Italia. La acest număr se adaugă 76.000 de soldați ai țării-gazdă, respectiv România.

În aprilie 2022, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat într-un interviu că, anul acesta, o mie de militari străini vor fi staționați în România. Franța, în calitate de națiune-cadru, va disloca 500 de militari, cei mai mulți dintre toate statele ce compun grupul de luptă.

Batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma grupul de luptă pe teritoriul național. Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

Statele naționale își finanțează șederea trupelor NATO pe teritoriul altor țări, ceea ce înseamnă că Franța suportă inclusiv financiar stagiul soldaților săi în România (și cheltuielile aferente).

Concluzie

Declarația lui Alin Mituța este adevărată. Franța, statul european cu cea mai puternică armată, a investit cel mai mult în grupul de luptă NATO din România, în calitate de națiune-cadru.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.