Vasile Dîncu (Ministrul Apărării Naționale)
„Și acum, dacă ne uităm în studii, am văzut că încrederea în NATO în țara noastră este mai mare decât în toate țările din zonă, peste 70%".
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Aparare
Data verificării: 21.02.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24, min. 1:34:00

Context

Invitat la emisiunea moderată de Cosmin Prelipceanu, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat situația României ca membru NATO, în contextul conflictului actual dintre Ucraina și Rusia. Ministrul a declarat și că Alianța Nord-Atlantică are o largă susținere în rândul populației din României, încă din anii de pre-aderare, afirmând și că:

„Și acum, dacă ne uităm în studii, am văzut că încrederea în NATO în țara noastră este mai mare decât în toate țările din zonă, peste 70%”.

Ce verificăm?

Care sunt ratele de încredere/aprobare ale NATO în România, comparativ cu țările din jur.

Verificare

Vasile Dîncu pare să facă referire la cel mai recent sondaj de opinie realizat în România de INSCOP și având ca temă Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” (ianuarie 2022). Potrivit acestuia, la întrebarea Câtă încredere aveți în următoarele instituții?”, peste 60% dintre români au răspuns că au încredere în NATO, în procent mai mare inclusiv decât în Uniunea Europeană.

Răspunsuri cu valori de peste 70%, în legătură cu Alianța Nord-Atlantică, s-au înregistrat la întrebările Dumneavoastră personal credeți că România ar trebui să iasă din NATO?” (răspuns NU) și În contextul creșterii riscului producerii unui război în Ucraina, credeți că NATO va apăra sau nuRomânia?” (răspuns DA). Așadar, precizia sociologică îl contrazice pe Vasile Dîncu, în sensul că încrederea măsurată este cu zece procente mai mică decât ce afirmă ministrul.

Sondajul nu analizează și adeziunea statelor din jur la valorile nord-atlantice, prin urmare pe baza acestuia nu putem avea o comparație justă.

Pentru o comparație corectă din punct de vedere metodologic, este necesar ca cercetarea să fie făcută unitar – respectiv pe eșantioane reprezentative similare. Cel mai recent sondaj care analizează unitar încrederea în organizația militară trans-atlantică este realizat în iulie 2021, înainte de summit-ul NATO de la Brussels. Au fost realizate sondaje similare în toate țările membre. Totuși, cercetarea nu are o întrebare specifică vizavi de încrederea față de NATO. Cel mai apropiat răspuns la care putem să ne raportăm este cel referitor la rămânerea în NATO. Potrivit acestuia, 83% dintre români ar vota pentru rămânerea în Alianța Nord-Atlantică, ceea ce plasează țara noastră pe locul 3 ca adeziune, la egalitate cu Albania, Estonia, Luxemburg și Portugalia. Primele două locuri sunt ocupate de Lituania (89%) și Polonia (85%).

Celelalte țări din zonă membre NATO, vecinele Ungaria și Bulgaria, au rate mai mici de adeziune. 

O analiză care contextualizează bine raportarea țărilor din Balcani la NATO, prin antiteză cu Rusia, a fost realizată și de jurnalistul german Christopher Nehring, de la Deutsche Welle. În timp ce Croația, Bulgaria, Ungaria și Turcia oscilează sau au afinități pro-ruse, România este, într-adevăr, singura țară din zonă cu un discurs și o orientare populară pro-NATO.

Concluzie

Afirmația lui Vasile Dîncu este parțial adevărată. Raportat la țările din zona balcanică sau din sud-estul Europei, România este statul cu cea mai mare adeziune față de valorile NATO, alături de Albania. Încrederea nu este, însă, la peste 70%, așa cum afirmă Vasile Dîncu, ci cu zece procente mai mică.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.