Klaus Iohannis (Președintele României)
„Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate.”
Trunchiat
Barometru Factual
Aparare
Data verificării: 24.04.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Hotnews

Context

În cadrul unui eveniment organizat pe 10 aprilie la București, care marca împlinirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO, președintele Klaus Iohannis a susținut că trebuie să fie intensificate eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar și a vorbit despre câți bani alocă statul român pentru Apărare: 

„Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate.”

(sursă foto: Facebook

Ce verificăm?

Ce buget a fost alocat pentru Apărare și câți bani s-au cheltuit efectiv.

Verificare

Încă din anul 2014, șefii de stat și de guvern NATO au convenit să aloce 2% din produsul intern brut (PIB) național pentru cheltuielile de apărare, care să contribuie la asigurarea pregătirii militare continue a Alianței. Această decizie a fost luată ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și pe fondul instabilității mai ample din Orientul Mijlociu. 

Potrivit legii bugetului de stat pe anul 2024, creditele bugetare alocate pentru apărare în România în anul 2024 „reprezintă maxim 2,5% din produsul intern brut și se asigură în funcție de stadiul derulării programelor de înzestrare derulate de Ministerul Apărării Naționale”.

România a început să crească alocarea pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB din 2023, pe baza crizei declanșate de invazia Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, deși s-au prevăzut cheltuieli de 2,5%, estimările NATO arată că România a folosit de fapt doar 1,6% din PIB în 2023. 

*Sursă: NATO

Conform datelor prezentate în raportul NATO, România s-a situat atât sub ținta de 2% în 2023, cât și sub media țărilor NATO de 1,73% din PIB. 

*Sursă: NATO

Execuția bugetară publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor arată că în anul 2023 Ministerul Apărării Naționale a avut cheltuieli totale în valoare de circa 25,5 miliarde de lei (25.530.570.247,78 lei). 

Ca procent din PIB (care a fost de 1583 miliarde de lei în 2023), aceste cheltuieli reprezintă într-adevăr aproximativ 1,58%. Ca să fie respectată ținta de 2,5%, cheltuielile trebuiau să se ridice la circa 39,5 miliarde de lei. 

Pentru anul 2024, produsul intern brut al României este estimat la 1733 miliarde de lei. Asta înseamnă că în acest an statul român ar trebui să cheltuie peste 43,3 de miliarde de lei pentru Apărare ca să atingă ținta de 2,5%. 

Până la 31 martie, Ministerul Apărării Naționale a avut cheltuieli de circa 11,6 miliarde de lei, adică 26% din ținta pentru 2024. În aceeași perioadă a anului 2023 (din ianuarie până la finalul lunii martie) Ministerul Apărării a cheltuit circa 4,3 miliarde de lei, adică 16,86% din cheltuielile totale înregistrate la finalul anului și doar 10,8% din alocarea inițială.

Concluzie

Declarația președintelui Klaus Iohannis este trunchiată. Deși, conform legii, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare începând din 2023, banii cheltuiți efectiv sunt mult mai puțini, iar procentul este mai mic și decât ținta NATO sau media statelor membre NATO. 

ETICHETE > / /

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.