Ben-Oni Ardelean (Vicepreședinte PNL, deputat)
„...absolut împotriva oricărui ritual creștinesc și oricărei slujbe creștinești, aceasta este ultima bătaie de joc la adresa morților, știindu-se, de fapt, prin studii științifice, că morții nu mai transmit Covid".
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 14.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena3

Context

Într-o emisiune de la Antena3 (min 1:15:20), deputat PNL Timiș, Ben Oni Ardelean, a criticat modalitatea de înmormântare a persoanelor decedate în urma infecției cu Covid-19, respectiv fără haine. Acesta a afirmat că „aceasta este ultima bătaie de joc la adresa morților, știindu-se, de fapt, prin studii științifice, că morții nu mai transmit Covid”.

Ce verificăm?

Dacă există studii științifice care sugerează că persoanele decedate de Covid-19 nu mai pot transmite virusul SARS-CoV-2. În plus, verificăm care sunt recomandările internaționale în gestionarea decedaților infectați cu noul coronavirus.

Verificare

O analiză a regulilor internaționale privind înhumarea, publicată pe 16 august 2020, atestă că „deocamdată nu există dovezi ale transmisiei SARS-CoV-2 prin contactul cu cadavrele persoanelor decedate”, dar menționează și că acest fapt nu exclude posibilitatea transmiterii virusului prin contactul cu anumite suprafețe. 

Deși recomandările provizorii ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) consideră că în general nu este necesară dezinfectarea sau introducerea în sac a celor decedați, OMS recomandă igienizarea atentă și utilizarea echipamentelor de protecție pentru cei care intră în contact cu persoanele decedate. În același timp, OMS recomandă învelirea decedatului cu un material textil și respectarea pe cât posibil a demnității decedatului și a tradițiilor culturale și religioase ale acestuia și familiei sale. Este de menționat că nu toate comunitățile creștine au aceleași ritualuri de înmormântare. Biserica Romano-Catolică permite incinerarea încă din 1963, iar procedeul a devenit larg răspândit în Europa de Vest. Metoda este reglementată și în România.

Având în vedere faptul că Sars-Cov-2 poate persista pe anumite suprafețe pentru mai multe zile, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor  consideră că este posibil ca virusul să persiste inclusiv pe corpul persoanelor decedate. În consecință, organizația recomandă evitarea contactului nenecesar cu decedatul și purtatul echipamentelor de protecție.

Concluzie

Afirmația deputatului Ben Oni Ardelean este trunchiată. Deși studiile arată că nu există dovezi care să ateste că persoanele decedate pot transmite virusul SARS-CoV-2, organizațiile internaționale din domeniul medical recomandă măsuri stricte de precauție și evitarea contactului cu persoanele decedate de Covid19.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.