Bogdan -Alexandru Bola (neafiliat, fost PNL)
„Guvernul României va plăti 16.000 de lei pentru UN SINGUR dispozitiv de monitorizare a agresorilor (...)".
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 29.01.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce Guvernul a aprobat prin hotărâre de guvern alocarea unei sume de bani pentru monitorizarea electronică a agresorilor, pe 14 ianuarie 2021, deputatul Bogdan Bola a scris pe Facebook:

Guvernul României va plăti 16.000 de lei pentru UN SINGUR dispozitiv de monitorizare a agresorilor, în timp ce pe piața liberă se vând cu sume de până la 1.000 de lei bucata. Da, ați citit bine, o diferență de aprox. 15.000 de lei pe bucată! La data de 12 ianuarie 2022, Guvernul României a alocat printr-o Hotărâre de Guvern fabuloasa sumă de 241 de milioane de lei pentru achiziționarea a 15.000 de astfel de kituri de monitorizare pentru următorii 4 ani”.

Ce verificăm?

Cât a alocat Guvernul pentru brățările electronice destinate monitorizării agresorilor.

Verificare

În 12 ianuarie 2021, Guvernul României a aprobat, prin hotărâre de guvern, o notă de fundamentare privind proiectul „Operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică”. 

Astfel, se asigură o finanțare estimată de 240.975.000 lei pentru pentru monitorizare electronică a agresorilor, a unor inculpați sau condamnați. 

Nota de fundamentare aprobată în 12 ianuarie 2022 arată că banii se vor cheltui în 4 ani, pentru: 

  • Infrastructură hardware
  • Un soft 
  • 15.000 de kituri de monitorizare

Documentul nu arată însă cât anume se alocă kiturilor de monitorizare și nici ce înseamnă exact un kit. 

Alocarea, făcută din bugetul Ministerului de Interne, a venit ca un efect al legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, care prevede înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), aflată în vigoare încă din mai 2021. Aspectele tehnice și organizatorice trebuiau să fie stabilite prin hotărâre de guvern, în 6 luni de la acel moment. 

Legea mai arată că operaționalizarea sistemului de monitorizare (SIME) trebuie făcută până în 1 martie 2022 și de la această dată ar urma să fie monitorizați, cu brățări electronice, într-o fază pilot ce ține până în decembrie 2025, doar: 

  • indivizii sub supraveghere față de care s-a emis ordinul de protecție provizoriu și ordin de protecție, potrivit legii pentru prevenirea și combaterea violenței domestice
  • indivizii care reprezintă un pericol și față de care s-a emis ordin european de protecţie

Concluzie

Afirmația deputatului Bogdan Bola este falsă. Guvernul României a alocat 240.975.000 lei pentru un întreg sistem destinat monitorizării cu brățări electronice, care cuprinde infrastructură hardware, un soft și 15.000 de kituri de monitorizare.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.