George Simion (Președinte AUR)
„Soluția din programul de guvernare AUR este ca judecătorii Curții Constituționale să fie aleși democratic, ca în Statele Unite, de către toți românii, direct”.
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 22.04.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, min. 15:15

Context

În cadrul unei manifestații AUR, George Simion a vorbit despre proiectul de comasare a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare și de faptul că acesta nu a fost declarat neconstituțional. 

El a susținut, în acest context, că în Statele Unite ale Americii, judecătorii ar fi aleși direct de către cetățeni, insinuând că deciziile de acest fel nu ar fi influențate politic:

Până și Curtea aceea Constituțională care mai făcea uneori dreptate este complice la această lovitură de stat. Sunt acolo 9 judecători puși tot de ei (…) Soluția din programul de guvernare AUR este ca judecătorii CCR să fie aleși democratic, ca în Statele Unite, de către toți românii, direct”.

Ce verificăm?

Cum sunt aleși judecătorii în Statele Unite ale Americii.

Verificare

În Statele Unite, corespondentul Curții Constituționale a României este Curtea Supremă. 

În România, judecătorii CCR (nouă la număr) sunt numiți, conform Constituției, în felul următor: 

  • Trei judecători numiți de Camera Deputaților
  • Trei judecători numiți de Senat
  • Trei judecători numiți de Președinte

Președintele CCR este ales de către acești judecători, prin vot secret. 

În SUA, Constituția americană prevede că judecătorii Curții Supreme trebuie să fie numiți de Președintele SUA și confirmați de Senat. Ei dețin funcția cât timp au comportament bun – de obicei, pe viață. Judecătorii federali pot fi revocați din funcție pentru comportament neadecvat.

Așadar, Judecătorii Curții Supreme nu sunt aleși.

Există, însă, câteva situații în care unii judecători din State sunt aleși – totuși cei de rang inferior, din statele federale și nu ai Curții Supreme. Vom detalia, pentru context, aceste situații.


Judecători numiți și judecători aleși în sistemul SUA

 

Guvernul federal și statele din SUA au fiecare propriul set de legi, propriile Constituții și propriile lor sisteme judecătorești, fiind diferit de sistemul din România. Instanțele federale și cele de stat variază ca structură și au diferențe semnificative privind atribuțiile și jurisprudența. Există inclusiv variații de la un stat la altul. 

În timp ce în România există o singură instituție care se pronunță pe problemele de constituționalitate, în SUA acest rol revine Curții Supreme când vine vorba despre Constituția SUA, dar și altor instituții similare care interpretează Constituțiile și legile fiecărui stat, numite de regulă Curți Supreme de Stat.

De subliniat așadar că fiecare dintre cele 50 de state federale SUA are și propria Constituție, pe lângă cea națională. În unele state, judecătorii Curților Supreme de Stat pot fi aleși. 

Constituția și legile fiecărui stat stabilesc cum sunt organizate instanțele de stat. O curte de ultimă instanță, de regulă cunoscută sub numele de Curte Supremă de Stat, se pronunță pe problemele de constituționalitate (precum Curtea Supremă a SUA, dar la nivel statal).

Unele state au și o Curte de Apel intermediară. Sub aceste curți de apel se află instanțele de judecată de stat, iar unele sunt denumite tribunale de circuit sau de district. De asemenea, statele au, de obicei, instanțe care se ocupă de chestiuni juridice specifice, de exemplu, instanța de succesiune (testamente și succesiuni), tribunalul pentru copii, tribunalul de familie etc. Însă, pe acestea nu le vom lua în calcul.

Conform Biroului Administrativ al Curților din SUA, judecătorii instanțelor de stat, inclusiv cei care reprezintă Curțile Supreme de Stat, sunt selectați prin diverse moduri:

– alegeri (probabil cazul la care se referă la George Simion, vom dezvolta mai jos),

– numire pentru un anumit număr de ani,

– numire pe viață 

– combinații ale acestor metode, de exemplu, numire urmată de alegere.

Statele au dreptul să decidă ce fel de sistem vor să aplice pentru desemnarea judecătorilor.


Selectarea judecătorilor Curților Supreme de Stat

 

Având în vedere că în SUA sistemul judiciar este foarte complex, iar fiecare dintre cele 50 de state are propriile sisteme și legi, vom lua în calcul pentru analiza noastră și modul în care sunt selectați reprezentanții Curților Supreme de Stat. Ele, la fel ca CCR, interpretează legile la nivel statal și constituția fiecărui stat. 

Reprezentanții instanțelor care se ocupă de interpretarea Constituțiilor și a legilor la nivel statal (sau a Curților Supreme de Stat), cunoscuți ca „judecători asociați” și „judecătorii șefi”, sunt selectați în felul următor:

*În New York, structura sistemului judiciar este mai diferită față de alte state. În tabel se face referire la Curtea de Apel a statului New York, care este echivalentul Curții Supreme din alte state americane.

 

În privința alegerilor pentru selectarea judecătorilor, menționăm că în SUA se organizează sub două forme: partizane și nepartizane. La alegerile partizane, candidații își exprimă în mod deschis aflierea politică, iar în cazul alegerilor nepartizane, candidații concurează pe baza meritelor personale, fără să fie afiliați la un partid politic. 

De asemenea, alegerile pot să fie și directe (atunci când judecătorul este ales pentru prima dată de către cetățeni, nu guvernator) sau alegeri pentru menținerea unui judecător în funcție. În ultima situație, judecătorul a fost inițial ales de o comisie sau de guvernatorul statului respectiv, dar la finalul mandatului, alegătorii decid dacă va rămâne în funcție sau nu.

Așadar, există într-adevăr posibilitatea unor alegeri directe a judecătorilor de către cetățeni, dar acesta se aplică numai în anumite state și în anumite condiții (politic sau nepartizan, la începutul sau la finalul mandatului etc. – așa cum am explicat mai sus).

 

Concluzie

Declarația lui George Simion este falsă. Judecătorii Curții Supreme a SUA sunt numiți de către Președinte și confirmați de Senat. În ceea ce privește judecătorii instanțelor care interpretează Constituția și legile la nivel statal, aceștia sunt aleși de la început prin vot direct al cetățenilor doar în 22 din cele 50 de state, iar în multe cazuri alegerile sunt partizane, candidații având o afiliere politică.

Mai există situații în care prin votul cetățenilor se decide dacă un judecător își menține funcția la sfârșitul mandatului, însă numirea efectivă în funcție se face inițial de către guvernatorul statului respectiv. Totodată, există situații în care judecătorii sunt numiți în funcție pe viață sau până la bătrânețe. În cele mai multe cazuri o comisie specializată nominalizează candidații, iar aceștia sunt numiți apoi de către guvernator și/sau aprobați de o adunare legislativă.

*Foto: Facebook / George Simion

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.