Călin Matieș (PSD)
„În plină pandemie, Prefectura ALBA a acordat tuturor angajaților sporuri COVID – ca și cum ar fi fost în prima linie de luptă contra virusului începând cu luna august a anului trecut.”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 16.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Călin Matieș – senator PSD – a făcut următoarea afirmație în 13 ianuarie 2021:

„În plină pandemie, Prefectura ALBA a acordat tuturor angajaților sporuri COVID – ca și cum ar fi fost în prima linie de luptă contra virusului începând cu luna august a anului trecut.”

Ce verificăm?

Situația sporurilor pentru COVID-19 la prefectura Alba.

Verificare

Prefectura Alba ne-a transmis în urma unei solicitări în baza Legii 544/2001 că dintre cei 46 de angajați ai instituției au beneficiat de sporul Covid-19 astfel:

  • în august 2020 – 41 de angajaţi (în valoare totală de 22.521 lei)
  • în septembrie 2020 – 42 de angajaţi (în valoare totală de 33.447 lei)
  • între octombrie și decembrie 2020 – 43 angajaţi, cu următoarele beneficii:
    • în octombrie: 34.553 lei;
    • în noiembrie : 33.121 lei;
    • în decembrie : 28.802 lei.

Sporurile primite de angajații județului Alba au fost acordate în baza unei ordonanțe de urgență (nr. 131/2020) ce a fost emisă în luna august, care spune astfel că:

„pe perioada stării de alertă (…) personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a cărui finanţare se asigură de la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe”, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepţia prefectului şi subprefectului.”

Pentru ca angajații să primească aceste sporuri şefului nemijlocit trebuie să facă o  propunerea motivată către prefect din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi care au presupus un risc suplimentar şi/sau un volum mai mare de muncă.

Mai multe prefecturi din țară au oferit angajaților acest spor. Spre exemplu, toți cei 39 de angajați din prefectura județului Galați au încasat acest spor. Și în Brașov, Botoșani, Gorj sau Dolj s-au încasat aceste sporuri.

În unele județe aceste sporuri au generat chiar și scandaluri, cum ar fi în Bistrița.

Ministerul Afacerilor Interne ne-a precizat că „numărul angajaților care au beneficiat de sporul acordat în baza OUG nr. 131/2020  este   cuprins între 24 și 61 și variază de la o prefectură la alta, în funcție de numărul posturilor încadrate, conform organigramei” și că „acest spor a fost acordat în  perioada august–decembrie 2020, suma medie fiind de 1000 de lei/lună, în funcție de volumul suplimentar de muncă al fiecărui angajat.”

Concluzie

Afirmațiile senatorului PSD sunt trunchiate. Este adevărat că prefectura județului Alba a acordat aproape tuturor angajaților sporuri COVID-19. Însă aceste sporuri au fost acordate în baza unei ordonanțe date de guvern. De altfel, mai multe prefecturi au acordat aceste sporuri.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.