Cristian Popescu Piedone
„În țările democratice, în America de exemplu, sondajele astea pe timpul campaniei nu se fac publice”.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 07.06.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (08:31)

Context

Invitat la Antena 3, într-o emisiune din 23 mai, Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5 și candidat pentru Primăria Capitalei, a făcut următoarea afirmație:

În țările democratice, în America de exemplu, sondajele astea pe timpul campaniei nu se fac publice”.

Ce verificăm?

Dacă sondajele se publică în timpul campaniei electorale, în țările considerate ca având cel mai bun index al democrației.

Verificare

Vom lua în considerare, în analiza noastră, situația din SUA (pe care primarul sectorului 5 o menționează), dar și primele cinci țări cu cel mai bun indice al democrației, potrivit datelor Economist Intelligence Unit: Norvegia, Noua Zeelandă, Islanda, Suedia, Finlanda.

Indicele democrației ia în considerare factori precum: posibilitatea cetățenilor de a vota în alegeri libere și corecte, respectarea drepturilor civile, implicarea cetățenilor în politică, o bună funcționare a guvernului în beneficiul cetățenilor.

În 2021, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Norvegia, Reuters scria despre sondajele de opinie că ar prezice o schimbare în guvern: coaliția conservatoare nu ar mai fi majoritară, fiind înlocuită de laburiști. 

Înainte de alegerile parlamentare din Noua Zeelandă de la mijloc de octombrie 2023, The Guardian spunea într-un articol că, în lunile precedente, Partidul Laburist a pierdut constant procente în sondaje, făcând referire la un sondaj din octombrie și la unul din septembrie.

În Islanda, cu o lună și jumătate înainte de alegerile prezidențiale (ce vor avea loc pe 1 iunie 2024), s-a publicat un sondaj care arată o luptă strânsă între Katrín Jakobsdóttir și Baldur Þórhallsson.

În Suedia, pentru alegerile legislative din septembrie 2022, extrema dreaptă apărea în sondajele de opinie în urma social-democraților în ultimele săptămâni ale campaniei.

Cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din Finlanda din ianuarie 2024, un sondaj de opinie îi dădea câștigători ai primului tur pe Alexander Stubb și Pekka Haavisto.

În Statele Unite (exemplul dat de Piedone), în săptămâna dinaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2020, mai multe sondaje de opinie îl arătau pe Joe Biden câștigător.

Un studiu din 2022 realizat de ESOMAR (European Society for Opinion and Market research – ONG fondat în 1947 care se ocupă de statistici și analize de date) și WAPOR (World Association for Public Opinion Research – organizație pentru cercetarea opiniei publice) s-a ocupat de cercetarea libertății de a face și publica sondaje în diverse țări de pe glob. Studiul denumește perioada de dinainte de alegeri în care nu se publică sondaje perioadă de „blackout” (ro. pană de curent). La pagina 21, regăsim o hartă a lumii care prezintă perioadele de blackout:



Studiul spune la pagina 19 că blackout-urile sunt foarte prezente în Europa și în America Latină. Cu toate acestea, în Europa, majoritatea blackout-urilor durează mai puțin de o săptămână (în multe țări, doar o zi sau două), pe când în America Latină cel mai des blackout este de o săptămână.

 

Concluzie

Afirmația lui Cristian Popescu Piedone este falsă. În țările democratice verificate, sondajele de opinie s-au făcut publice în campaniile electorale din ultimii ani.

 

*Foto: Facebook / Cristian Popescu Piedone

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.