Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
[...] Când tu însuți ești condamnat pentru modul în care ai obținut niște case (nr. președintele României) [...]
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 07.02.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

În urma discursului din Parlament al președintelui României, Klaus Iohannis, susținut marți 7 februarie 2017, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat:

 

[…] Când tu însuți ești condamnat pentru modul în care ai obținut niște case (nr. președintele României) […]

 

Ce verificăm?

Dacă președintele României este condamnat de o instanță judecătorească.

Verificare

Pentru a verifica dacă președintele României, Klaus Iohannis, a primit vreo condamnare din partea unei instanțe judecătorești, ne folosim de site-urile Înaltei Curți de Casație și Justiție și de portal.just.ro, portalul Instanțelor de judecată.

 

Astfel, pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție găsim dosarul 508/57/2013 având ca subiect sesizarea Agenției Naționale de Integritate privind o posibilă incompatibilitate lui Klaus Iohannis din timpul mandatului de primar al Sibiului. Decizia definitivă în cazul acestui dosar este:

 

Decizia nr.163/21.01.2015. Respinge recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei nr.235 din 25 septembrie 2013 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 21 ianuarie 2015.

 

Căutând pe Portalul Instanțelor de Judecată, găsim mai multe dosare în care Klaus Werner Iohannis are calitate de pârât, dar în niciun dosar acesta nu este condamnat. E posibil ca președintele Senatului să facă referire la procesul pierdut de președintele României privind actul de vânzare-cumpărare a unei case ce aparține familiei Iohannis. Precizăm că pierderea procesului a dus la anularea contractului de vânzare-cumpărare și nu la o condamnare a actualului președinte.

 

Subiectul a fost tratat pe larg de jurnaliștii de la Rise Project, cu mențiunea că Klaus Iohannis nu a fost și nu este până în acest moment condamnat cu privire la modul în care și-a dobândit averea.   

 

Concluzie

Declarația lui Călin Popescu Tăriceanu este falsă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.