Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
„Problema guvernanților este că evidența persoanelor care sunt îndreptățite să primească aceste măști [destinate persoanelor defavorizate] este în mâinile primarilor.”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 09.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, după ce licitația pentru măștile care urmează să fie date unor categorii sociale defavorizate s-a încheiat, pe data de 26 iunie 2020, că:

„Problema guvernanților este că evidența persoanelor care sunt îndreptățite să primească aceste măști [destinate persoanelor defavorizate] este în mâinile primarilor.”

Ce verificăm?

Dacă administrația locală decide cine primește măștile cumpărate de guvern.

Verificare

 Ordonanța de Urgență cu numărul 78/2020 aprobă:  „punerea la dispoziția autorităților publice locale a necesarului de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ-teritoriale”

Practic, măștile de protecție sunt puse la dispoziția autorităților locale pentru familiile și persoanele defavorizate.

Textul ordonanței continuă prin explicațiile despre cum vor ajunge măștile la categoriile de persoane defavorizate.

„Autoritățile publice locale au obligația să întocmească liste nominale cu persoanele prevăzute la art. 1 și să le transmită direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în vederea stabilirii necesarului de repartizat. Pentru întocmirea listelor cuprinzând persoanele prevăzute la art. 1 lit. c) și d), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Casa Națională de Pensii Publice, respectiv prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și structurile subordonate acestora, pune la dispoziția autorităților publice locale datele și informațiile necesare.” (art. 4, alin. 2 )

Așadar, autoritățile locale sunt cele care transmit câte măști au nevoie. Mai mult, acestea vor ridica și măștile de protecție de la Direcțiile de Sănătate Publică Județene (DSP), 

Autoritățile publice locale au obligația să ridice de la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București măștile repartizate, pe bază de proces-verbal de predare-primire.” (art.4, alin. 4)

După ce autoritățile publice locale vor lua măștile de la DSP, trebuie să le distribuie, în termen de maximum trei zile, beneficiarilor:

„Măștile de protecție vor fi distribuite beneficiarilor prevăzuți la art. 1 de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari, mediatorilor sanitari, asistenților sociali sau altor angajați din cadrul serviciului public de asistență socială, în termen de maximum 3 zile de la primire, pe baza procedurii de distribuire stabilite de autoritățile publice locale, conform reglementărilor interne.” (art. 4, alin. 5)

Concluzie

Afirmația făcută de Călin Popescu Tăriceanu este adevărată. Primarii sunt cei care reprezintă autoritatea locală care decide cine este îndreptățit să primească măștile de protecție oferite de la Guvern. Mai mult, tot de autoritățile locale publice depinde și cât de rapid vor ajunge aceste măști la beneficiar.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.