Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
„Cred că și Președintele a realizat că 66.000 de testări nu înseamnă 66.000 de persoane, ci mai puțin. Mult mai puțin. Adică, în jur de 22.000 români au fost testați. Și dacă la 22.000 de români testați cifra celor îmbolnăviți este de peste 6.600, atunci situația este cu adevărat dramatică”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 27.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce președintelei Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării  de urgență cu încă 30 de zile, Călin Popescu Tăriceanu a scris pe Facebook în 15 aprilie 2020: 

„Cred că și Președintele a realizat că 66.000 de testări nu înseamnă 66.000 de persoane, ci mai puțin. Mult mai puțin. Adică, în jur de 22.000 români au fost testați. Și dacă la 22.000 de români testați cifra celor îmbolnăviți este de peste 6.600, atunci situația este cu adevărat dramatică”

Ce verificăm?

Modul în care se face testarea și retestarea pacienților suspecți de Covid-19 în România.

Verificare

Ne raportăm la data afirmațiilor, 15 aprilie 2020. 

Institutul Național de Sănătate Publică din România a emis Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, document actualizat în 3 aprilie, în conformitate cu recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDPC). 

Potrivit celor două documente, pacienții care au un rezultat negativ al testelor nu vor fi retestați, decât dacă apare o nouă simptomatologie. În schimb, bolnavii vor fi declarați vindecați doar dacă au un rezultat negativ confirmat de două teste consecutive, în urma unor probe prelevate la o diferență de 24 de ore.

Este și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, în ceea ce privește protocolul de externare a pacienților vindecați. 

Ministerul Sănătății a aprobat protocolul de externare prin Ordinul nr. 503 din 26 martie 2020 , care prevede, la capitolul Criterii de externare:

clinic: afebril, după ameliorarea celorlalte simptome (diminuarea marcată – CDC; ameliorarea manifestărilor respiratorii şi modificărilor radiologice – China);

virusologic: două teste PCR SARS-CoV-2 consecutive negative, pe probe recoltate la minim 24 de ore între ele din nazofaringe şi/sau orofaringe; aceste probe se recoltează la cel puţin şapte zile de la primul test pozitiv şi după minimum trei zile de afebrilitate”

Nu același lucru se întâmplă cu suspecții aflați în izolare, pentru care Ordinul nr. 414 din 11 martie 2020 prevede

„Dacă la sfârșitul celor 14 zile de izolare la domiciliu nu prezintă simptome de boală, aceștia pot ieși din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic)”

În 15 aprilie 2020, Grupul de Comunicare Strategică anunța că au fost confirmate 7.216 de cazuri de persoane infectate cu virusul Sars-Cov-2 și că, dintre acestea, 1.217 au fost declarate vindecate și externate. 

Până în  ziua respectivă fuseseră procesate 74.827 de teste.

Dacă ne raportăm la numărul de persoane declarate vindecate și externate și având în vedere metodologia de testare, reiese că 1.217 persoane au fost testate de trei ori  (3651 teste).

Concluzie

Afirmațiile lui Călin Popescu Tăriceanu sunt trunchiate. Este adevărat că numărul total de teste nu reprezintă numărul de persoane teste (având în vedere că în cazurile vindecate  se fac 3 teste) însă cifrele avansate de acesta sunt complet eronate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.