Alexandru Rafila (PSD, ministrul Sănătății)
„Există cam 90%, poate puţin sub 90%, din populaţia României care nu a trecut prin infecţie, deci masa receptivă e foarte mare.”
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 28.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Alexandru Rafila – reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și candidat din partea PSD la alegerile parlamentare – a declarat în 19 noiembrie 2020 că: 

„Există cam 90%, poate puţin sub 90%, din populaţia României care nu a trecut prin infecţie, deci masa receptivă e foarte mare.”

Ce verificăm?

Ce procent din populația României s-a infectat cu noul coronavirus.

Verificare

Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică în 19 noiembrie 2020:

„ (…) pe teritoriul României, au fost confirmate 393.851 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).”

Populația rezidentă a României a fost, la 1 ianuarie 2020, de 19.318.000 persoane, potrivit datelor INS

Asta ar însemna că, pe baza testelor, 2,03% din populația României s-a infectat cu noul coronavirus. 

În 16 octombrie 2020, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a afirmat că cel mai probabil 4,5% din populaţia României a fost deja infectată: 

„Cazurile testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli. (…) Nu pot spune care e diferența, dar la un moment dat Mìnisterul Sănătății a dat prevalența pe parte de anticorpi de 4,5% – 5%. Asta înseamnă că 4,5% din populația României a fost deja expusă și infectată, dar mulți nici nu au știut (…)”, a explicat Raed Arafat. 

Concluzie

Afirmația reprezentantului României la Organizația Mondială a Sănătății Alexandru Rafila este imposibil de verificat. Datele bazate pe testele efectuate arată că aproximativ 2% din populația României s-a infectat cu noul coronavirus, însă cifrele reale nu pot fi decât estimate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.