Cătălin Teniţă (USR-PLUS)
„Mai mult de trei sferturi din cetățenii Uniunii Europene trăiesc în țări în care vaccinarea este obligatorie cel puțin în cazul unui vaccin (până la 9 în Franța, Italia, Croația, Bulgaria și Polonia).”
Trunchiat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 30.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 6 martie 2021, Cătălin Teniţă – deputat USR-PLUS – a scris pe Facebook:

„Mai mult de trei sferturi din cetățenii Uniunii Europene trăiesc în țări în care vaccinarea este obligatorie cel puțin în cazul unui vaccin (până la 9 în Franța, Italia, Croația, Bulgaria și Polonia).

Ce verificăm?

Numărul cetățenilor din Uniunea Europeană care trăiesc în țări în care vaccinarea este obligatorie cel puțin în cazul unui vaccin.

Verificare

Există o diferență considerabilă între un vaccin „mandatory” și unul „compulsory”: 

  • prin vaccinul obligatoriu „mandatory” se înțelege că acesta este asigurat gratuit, dar fiecare persoană are dreptul să aleagă dacă îl face sau nu, fără a exista repercursiuni dacă îl refuză;
  • vaccinul „compulsory” înseamnă ca acesta este obligatoriu, iar fiecare persoană poate decide dacă îl face sau nu, însă aici exista consecințe. De exemplu nu poți înscrie un copil la grădiniță, dacă nu are vaccinurile făcute. 

Forumul European pentru Vigilența Vaccinului (EFVV) are date legate de statusul vaccinurilor obligatorii în țările din Uniunea Europeană. Centrul Național pentru Informații Biotehnologice (NCBI) are informații despre politicile de vaccinare obligatorie sau recomandată din țările europene

Potrivit EFVV și NCBI, situația în țările UE este următoarea: 

EFVV nu face distincție între vaccinurile „mandatory” și „compulsory”, iar NCBI precizează aici doar vaccinurile „mandatory”. 

Un studiu recent arată că foarte puține țări europene au vaccinuri obligatorii (compulsory)

O verificare anterioară făcută de Factual arată că Bulgaria, Germania, Franța, Italia și Ungaria condiționează prin vaccin înscrierea copiilor la școală și aplică sancțiuni părințiilor care refuză acest lucru.

 Eurostat arată că la nivelul lui 2020, Uniunea Europeană are o populație de  447,319,916 indivizi. 

Când vorbim despre statele care impun și restricții pentru refuzul vaccinării copiilor, numărul acestora scade și mai mult. În cele cinci state UE (Bulgaria, Germania, Franța, Italia și Ungaria) locuiesc 50,71% din cetățeni (226,849.423 persoane). 

Concluzie

Afirmația lui Cătălin Teniță este trunchiată. 13 state, în care locuiesc aproape 70% din cețățenii Uniunii Europene  au cel puțin un vaccin „mandatory” și „compulsory”. Deci nu peste trei sferturi, cum a afirmat acesta   În verificare am explicat diferențele între cele două categorii de vaccinuri, lucru ignorat de politician.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.