Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane, le-am aruncat. [...] Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 26.05.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3

Context

Pe 18 aprilie 2022, Marcel Ciolacu de la PSD a declarat următoarele, referindu-se la dozele de vaccin anti-covid cumpărate de România: 

Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane, le-am aruncat. Noi aveam o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români. În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura a plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”.

Ce verificăm?

Numărul de doze cumpărate de România și câte doze au expirat.

Verificare

Conform cifrelor vehiculate de Marcel Ciolacu, țara noastră a cumpărat în total 105 milioane de doze de vaccin, din care au expirat vreo două milioane.

Ministerul Sănătății este condus acum de Alexandru Rafila, membru PSD.  Instituția susține că există un memorandum semnat de Guvern în mai 2021, dar că acesta are caracter confidențial.  Totuși, cei din minister ne-au transmis, în urma unei solicitări de informații publice, următoarele date privind vaccinurile anti-covid: 

  • Număr total de doze de vaccin contractate pentru perioada decembrie 2020-decembrie 2023: 87.178.462
  • Număr total de doze de vaccin donate unor state terțe: aproximativ 3.200.000 
  • Număr total de doze de vaccin vândute altor state: peste 3.500.000 
  • Număr total de doze de vaccin care au expirat: aproximativ 1.100.000

Concluzie

Afirmația lui Marcel Ciolacu este falsă. Numărul total de vaccinuri contractate de România  (87,1 milioane) este sensibil mai mic decât numărul precizat de președintele PSD (de aprox. 105 milioane). De asemenea, numărul de doze expirate este mai mic.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.