Ciprian Ciubuc (neafiliat, fost AUR)
„Astra-Zeneca omoară oamenii cu zile!”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 30.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 12 martie 2021, în contextul îngrijorărilor privind presupuse efecte adverse fatale ale vaccinului AstraZeneca, Ciprian Ciubuc- deputat de Brăila din partea AUR a scris pe Facebook: 

„Astra-Zeneca omoară oamenii cu zile!”

Ce verificăm?

Dacă există date privind decese survenite ca efect direct al vaccinării cu AstraZeneca.

Verificare

Vaccinarea cu AstraZeneca a fost temporar întreruptă în mai multe state europene, în urma câtorva cazuri severe de tromboză, apărute la câteva persoane vaccinate recent cu serul anti-covid.

Autoritățile sanitare au decis să suspende preventiv administrarea vaccinului, până când cauzele deceselor vor fi identificate.

Primele semnale de alarmă au venit din Austria, însă Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a specificat, în 10 martie, că „în prezent, nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin”.  EMA a avut aceeași luare de poziție și în legătură cu cazurile din Danemarca și Norvegia.

În 12 martie 2021, Societatea Internațională privind Trombozele și Hemostazele (International Society on Thrombosis and Haemostasis – ISTH) a emis un comunicat privind această situație.

Specialiștii au subliniat că nu s-a stabilit o legătură directă între vaccinare și apariția trombozelor, care apar destul de frecvent în rândul populației generale, fără să fie legate de vaccinare:

„În acest moment, numărul mic de evenimente trombotice raportate în raport cu milioanele de vaccinări COVID-19 administrate nu sugerează o legătură directă. Evenimentele trombotice sunt frecvente la populația generală și nu au fost asociate anterior cu vaccinarea. În prezent, nu știm dacă momentul formării cheagurilor de sânge cu vaccinarea este coincident sau dacă vaccinarea poate crește, în cazuri rare, riscul de tromboză. Foarte important, studiile clinice bine efectuate cu vaccinări COVID-19 nu au identificat un risc crescut de tromboză”.

Autoritățile sanitare din Marea Britanie, țara care a administrat cele mai multe doze de vaccin AstraZeneca pe plan mondial, au notat, într-un raport de la mijlocul lunii martie:

„Acest lucru a fost raportat la mai puțin de 1 dintr-un milion de persoane vaccinate până acum în Marea Britanie și poate apărea și în mod natural – nu a fost stabilită o asociere cauzală cu vaccinul”. 

Răspunsul instituțional a fost dublat și de luarea unor poziții de către oameni de știință cu autoritate. Profesorul Munir Pirmohamed, președintele Comisiei pentru medicamente umane, a declarat, într-un răspuns asumat de Guvernul Marii Britanii: „Analiza noastră a constatat că dovezile disponibile nu sugerează că cheagurile de sânge sunt cauzate de vaccinul COVID-19 AstraZeneca”.

Biologul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a publicat o declarație filmată, în care subliniază că suspendarea temporară a vaccinării cu AstraZeneca nu înseamnă automat o legătură între cazurile de tromboză și administrarea serului, dar este o practică de rutină ca acestea să fie investigate.

 

 

AstraZeneca a emis  un comunicat în care susține că analiza bazei de date de siguranță a AstraZeneca privind zeci de milioane de înregistrări pentru vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a arătat că aceste evenimente au avut loc mai frecvent decât s-ar fi așteptat la milioane de oameni”.

În fine, autoritatea europeană în ceea ce privește siguranța medicamentelor, EMA, și-a exprimat poziția finală, în 18 martie. Agenția menționează că beneficiile vaccinului în combaterea amenințării încă răspândite a COVID-19 (care în sine duce la probleme de coagulare și poate fi fatală) continuă să depășească riscul de reacții adverse”. Totuși, agenția a admis posibilitatea apariției unor cazuri rare de cheaguri de sânge care pot cauza hemoragii mortale. …aproximativ 20 de milioane de persoane din Marea Britanie și SEE primiseră vaccinul până în 16 martie, iar EMA a analizat doar 7 cazuri de cheaguri de sânge în mai multe vase de sânge (coagulare intravasculară diseminată) și 18 cazuri de CVST. O legătură cauzală cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și merită o analiză suplimentară”.

Pentru un tablou complet, este necesar de menționat că și în Statele Unite au fost raportate cazuri de afecțiuni mortale post-vaccinare. SUA a administrat, până în prezent, doar vaccinurile Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson. Într-un raport recent, Centrul american pentru Prevenirea Bolilor (CDC) arată că s-au primit 1.913 rapoarte de deces (0,0018%) în rândul persoanelor care au primit un vaccin COVID-19, fără să se stabilească deocamdată că acestea au fost cauzate efectiv de administrarea serului.

Pentru a putea afirma că vaccinul Astra Zeneca ne omoară cu zile, ar trebui să putem identifica perioada din viață scursă de la momentul vaccinării până când a survenit decesul. Acest parametru se numește YLL (Years of Life Lost) și ia în considerare speranța de viață a populației și bolile diagnosticate înainte de deces. 

Concluzie

Afirmația lui Ciprian Ciubuc este falsă. Nici la momentul afirmației și nici până la momentul publicării acestei verificări, autoritățile sanitare nu au certificat vreo legătură între moartea vreunei persoane și vaccinarea cu AstraZeneca.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.