Brigitte Clotilde Armand (Primarul Sectorului 1)
„Să demontăm propaganda rusă. Am scris mai jos că România primeşte 3 miliarde de euro din partea UE pentru combaterea COVID19. Apoi, m-au întrebat mulţi cetăţeni care este suma pentru Franţa şi Germania. Iată: Franţa - 650 milioane euro şi Germania - 826 milioane euro. România - 3.079 milioane”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 27.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul crizei de coronavirus, europarlamentarul USR Clotilde Armand a afirmat în 29 martie 2020:

Să demontăm propaganda rusă. Am scris mai jos că România primeşte 3 miliarde de euro din partea UE pentru combaterea COVID19. Apoi, m-au întrebat mulţi cetăţeni care este suma pentru Franţa şi Germania. Iată: Franţa – 650 milioane euro şi Germania – 826 milioane euro. România – 3.079 milioane

Ce verificăm?

Sumele alocate din bugetul UE pentru depăşirea situaţiei generate de COVID19, pentru fiecare ţară în parte.

Verificare

Conform site-ului Comisiei Europene, în 13 martie 2020 s-a propus ca în perioada următoare să fie alocate 37 de miliarde de euro pentru a contracara criza economică determinată de pandemia de coronavirus. Documentul prin care Comisia a propus măsurile poate fi consultat AICI

Aproximativ 8 miliarde de euro reprezintă contribuţiile naţionale nefolosite ca prefinanţare pentru politica de coeziune. Banii vor fi lăsaţi statelor respective. Dacă aceste sume  vor fi epuizate, ele vor fi completate cu 29 de miliarde de euro din bugetul UE, bani din fondurile structurale şi de investiţii. 

Banii sunt destinați cu prioritate pentru: echipamente destinate spitalelor, inhalatoare, măşti, sprijin pentru IMM-uri, scheme de angajare pe termen scurt. 

Potrivit tabelului prezentat, România ar trebui să beneficieze de fonduri în valoare totală de 3,079 miliarde de euro, din care lichidităţi de 491 milioane euro. 

În scrisoarea adresată autorităţilor române, suma este de 483 milioane euro.  Restul de 2,58 miliarde de euro ar trebui să vină din bugetul UE. Nu avem însă nici un ban disponibil pentru a fi redirecţionat din cofinanţările naţionale pentru proiectele UE, contractate din fondurile structurale şi de investiţii. 

Aceste fonduri au fost deja alocate, prin supra-contractare, însă realitatea este că rata de absorbţie, cu doar doi ani de implementare rămaşi, este de doar 34%. Aceşti bani puteau fi disponibili imediat. 

Franţa ar urma să aibă o finanţare de 650 de milioane de euro (din care lichidităţi de 312 milioane euro), iar Germania – de 826 milioane euro (din care lichidităţi de 328 milioane euro) .

În 26 martie 2020, Parlamentul European a aprobat sumele propuse. Câteva zile mai  târziu,  în 31 martie, actul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar documentul final poate fi consultat AICI.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat măsuri şi în domeniul economic. A flexibilizat normele bugetare europene, a revizuit normele privind ajutoarele de stat şi a lansat iniţiativa pentru investiţii. 

Valoarea totală a acestora este de 2770 miliarde euro. Tot aici, Comisia a propus o iniţiativă denumită SURE – sprijin pentru atenuarea riscurilor de şomaj în situaţiile de urgenţă, circa 100 de miliarde de euro. De asemenea, a propus redirecţionarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus (SURSA).

Concluzie

Afirmaţia europarlamentarului Clotilde Armand este parțial adevărată. Într-adevăr, UE a aprobat României peste 3 miliarde de euro pentru combaterea crizei provocate de coronavirus. Spre deosebire de România, care nu are la dispoziţie nici un ban pentru a fi redirecţionat din cofinanţări la proiectele UE (fondurile structurale şi de investiţii) Franţa şi Germania au. Astfel, Germania ajunge la un total de 2,12 miliarde euro (nu doar 826 milioane euro), iar Franţa – la 1,96 miliarde euro (nu doar 650 milioane euro).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.