Cristian Terheș (PNCR, europarlamentar)
„Tribunalul UE a suspendat temporar aplicarea Certificatului Verde ca și condiție pentru intrarea în Parlamentul European”.
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 10.11.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Europarlamentarul Cristian Terheș, cunoscut pentru acțiunile sale împotriva obligativității certificatului verde european, a notat pe Facebook, în 7 noiembrie: „Tribunalul UE a suspendat temporar aplicarea Certificatului Verde ca și condiție pentru intrarea în Parlamentul European. Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie 2021 decizia biroului Parlamentului European prin care era conditionata intrarea în Parlamentul European a oricărei persoane, inclusiv a europarlamentarilor, de deținerea unui Certificat Verde. Suspendarea este temporară, putând fi revocată sau înlocuită oricând până la finalul procesului”. 

Politicianul oferă ulterior detalii despre circumstanțele acestei decizii, plecând de la cazul a cinci europarlamentari care au contestat în instanță regulamentul care impune prezentarea green-pass-ului pentru accesul în sediile Parlamentului European.

Ce verificăm?

Dacă Tribunalul UE a suspendat obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul în sediile Parlamentului European.

Verificare

Parlamentul și Consiliul European au adoptat un regulament comun, în 14 iunie 2021, care stabilește condițiile eliberării unui certificat verde Covid. Prezentarea green-pass-ului a devenit obligatorie pentru toți cei care vor să intre în sediile Parlamentului European, în 3 noiembrie 2021. Europarlamentarii sunt și ei incluși în această măsură.

Decizia obligativității prezentării certificatului verde a fost contestată de cinci europarlamentari: 

  • olandezul Robert Roos, vicepreședinte al grupului Conservatori și Reformiști europeni; 
  • franceza Anne-Sophie Pelletier, membră a grupului Stângii Unite;
  • italianca Francesca Donato, aleasă pe listele partidului populist de dreapta La Lega, al cărui lider este Matteo Salvini
  • franceza Virginie Joron, din grupul Identitate și democrație și exponent al partidului extremist al lui Marine Le Pen;
  • un al cincilea eurodeputat care a preferat să rămână anonim.

Inițial, Tribunalul UE a respins solicitarea celor cinci, care au formulat o acțiune pentru anularea întregului regulament privind certificatul verde. De altfel, fiecare dintre cei patru care și-au făcut publice identitățile este cunoscut, în țara de origine, pentru atitudinea no pass”.

Ulterior, europarlamentarii au făcut recurs, motivând că obligativitatea prezentării unui certificat verde discriminează accesul la un loc de muncă pentru cei care decid să nu se vaccineze și nici nu au trecut prin boală. Deși regulamentul UE prevede printre condițiile acordării green-pass-ului și prezentarea unui test PCR negativ, cei cinci parlamentari europeni au contestat și această prevedere ca fiind restrictivă.

Printr-o decizie a președintelui Tribunalului UE din 5 noiembrie, obligativitatea prezentării certificatului verde european a fost suspendată pentru semnatari. Sunt de menționat, însă, câteva nuanțe foarte importante:

  1. Decizia este cu caracter provizoriu, până la o decizie definitivă și poate fi modificată pe parcursul derulării procesului. 
  2. Decizia li se aplică doar celor cinci europarlamentari și nu suspendă obligativitatea prezentării certificatului verde pentru toți cei care vor să intre în sediile PE.
  3. Președintele Tribunalului le-a impus contestatarilor, prin decizia din 5 noiembrie, prezentarea unui auto-test (test salivar). Așadar, chiar dacă cei cinci oficiali nu vor mai fi obligați, deocamdată, să prezinte certificatul electronic, ei nu pot intra, totuși, fără un test negativ. În cazul în care testul salivar rezultă pozitiv, sunt obligați să recurgă la un test PCR.

La o zi după ce a făcut postarea privind suspendarea certificatului verde Covid în sediile PE, și eurodeputatul român Cristian Terheș a revenit, în comentarii, cu câteva explicații care să clarifice subiectul. Politicianul nu și-a editat totuși postarea, iar sensul mesajului este în continuare acela că Tribunalul a suspendat obligativitatea certificatului verde.

Concluzie

Afirmația lui Cristian Terheș este trunchiată. Obligativitatea prezentării certificatului verde a fost suspendată doar pentru cei cinci europarlamentari care au contestat măsura și are caracter provizoriu. În al doilea rând, Tribunalul UE le-a impus acestora prezentarea unui test negativ, chiar dacă nu în formatul electronic agreat de UE. În al treilea rând, chiar dacă politicianul și-a nuanțat ulterior, în comentarii, postarea, mesajul principal nu a fost editat și menține impresia că Justiția a intervenit pentru suspendarea generală a green-pass-ului.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.