Cristina Elena Dinu (PSD)
„Prin această platformă, „Guvernul meu” a copiat din nou prost, în elementele esenţiale, un proiect al PSD. Programul IMM Invest a fost lansat de PSD în 2017, prin OUG 110, care prevedea că antreprenorii se pot adresa băncilor partenere pentru un credit garantat de stat – 80% pentru investiţii şi 50% pentru capital de lucru.”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 13.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

În contextul reluării și modificării programului IMM Invest, deputatul PSD Cristina- Elena Dinu a declarat pe 30 aprilie 2020: 

„Prin această platformă, „Guvernul meu” a copiat din nou prost, în elementele esenţiale, un proiect al PSD. Programul IMM Invest a fost lansat de PSD în 2017, prin OUG 110, care prevedea că antreprenorii se pot adresa băncilor partenere pentru un credit garantat de stat – 80% pentru investiţii şi 50% pentru capital de lucru.”

Ce verificăm?

Dacă forma programului IMM Invest din 2017 prevedea ca antreprenorii să se poată adresa băncilor partenere pentru un credit garantat de stat de 80% pentru investiţii şi 50% pentru capital de lucru.

Verificare

Programul IMM Invest a demarat în 2017, după expirarea programului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

IMM Invest a fost aprobat prin ordonanță de urgență, modificată ulterior de patru ori: 

În actul de aprobare din 2017 se arată că statul acordă garanții beneficiarilor participanți la program pentru una din următoarele categorii de credite: 

 

  • un singur credit pentru realizarea de investiții garantat de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării pentru proiectele de dezvoltare/înființare centre de agrement, exclusiv dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat. Valoarea maximă a finanțării garantate de către stat este de 1.250.000 lei; sau (art. 1, alin. 3, lit. a)
  • unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 10.000.000 lei, iar valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții. (art. 1, alin. 3, lit. b)

 

În prezent, garantarea creditelor se face în felul următor: 

  1. a) unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 10.000.000 lei. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali, în limita a 5.000.000 lei. Pentru creditele de investiții, valoarea maximă a finanțării este de 10.000.000 lei. Pentru IMM-urile care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare,

sau

  1. b) una sau mai multe garanții pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90% acordat unei microîntreprinderi sau întreprindere mică, în valoare maximă de 500.000 lei pentru microîntreprinderi, respectiv maximum 1.000.000 lei pentru întreprinderile mici. Valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali, în limita pragurilor prevăzute anterior. Pentru microîntreprinderi sau întreprinderile mici care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare.

Concluzie

Afirmațiile făcute de Cristina-Elena Dinu sunt false. Inițial IMM Invest prevedea garanții de maximum 50% pentru investiții și capital de lucru, garanțiile de maximum 80% fiind pentru dezvoltarea sau înființarea centrelor de agrement.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.