Cristina Elena Dinu (PSD)
„Masca îngreunează procesul de respiraţie în timpul efortului. (...) Decizia de a impune purtarea măştii în timpul orelor de educaţie fizică, singulară în UE, contravine recomandărilor OMS care spun clar că masca nu trebuie purtată în timpul exerciţiilor fizice deoarece îngreunează respiraţia, se umezeşte rapid şi favorizează prezenţa şi dezvoltarea micro-organismelor."
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 13.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

Cristina Elena Dinu – deputat PSD – a declarat pe 5 martie 2021:

„Masca îngreunează procesul de respiraţie în timpul efortului. (…) Decizia de a impune purtarea măştii în timpul orelor de educaţie fizică, singulară în UE, contravine recomandărilor OMS care spun clar că masca nu trebuie purtată în timpul exerciţiilor fizice deoarece îngreunează respiraţia, se umezeşte rapid şi favorizează prezenţa şi dezvoltarea micro-organismelor.”

Ce verificăm?

Dacă Organizația Mondială a Sănătății recomandă sau nu purtarea măștilor în timpul exercițiilor fizice.

Verificare

Organizația Mondială a Sănătății a publicat în decembrie 2020 un ghid de purtare a măștii în care a menționat că în timpul activității fizice intense acest lucru nu este recomandat.

Concret, referitor la purtarea măștilor în timpul exercițiilor, experțíi spun (pag. 11):

„Oamenii NU trebuie să poarte măști atunci când fac mișcare, deoarece măștile pot reduce capacitatea de a respira confortabil. Transpirația poate face ca masca să se ude mai repede, ceea ce face dificilă respirația și favorizează creșterea microorganismelor. Măsura preventivă importantă în timpul exercițiului este menținerea unei distanțe fizice de cel puțin un metru față de alții.”

Dacă activitatea sportivă se desfășoară în interior, experții recomandă să se asigure o ventilație adecvată în permanență, naturală sau printr-un alt sistem funcțional sau întreținut corespunzător.

În același ghid, OMS recomandă pentru copiii de peste 12 ani același set de îndrumări pentru purtarea măștilor ca în cazul adulților.

În cazul copiilor mai mici, ar trebui să se ia în calcul dacă locuiesc cu persoane vulnerabile sau sunt capabili să poarte măști corespunzător. Copiii cu vârsta de până la 5 ani nu trebuie să poarte măști pentru că dovezile arată că riscul de a răspândi virusul la alți copii și adulți este scăzut (pag. 2).

OMS demontează mituri despre COVID-19 și aici.

În România, purtarea măștii de protecție la orele de educaţie fizică este obligatorie, după cum a anunțat ministerul Educației încă din luna februarie 2021:

„(…) masca de protecție este obligatorie pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și pentru studenți și va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior” (ordin 3.235/93/2021)

Ministerul Educației a decis în  6 martie 2021 ca masca de protecţie să nu mai fie obligatorie doar în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare. România este singura țară din UE care impune obligativitatea măștii la orele de educație fizică în toată țara și la toate clasele, indiferent dacă orele sunt afară sau în sală, potrivit unei analize cerute la Comisia Europeană de Ministerul Educației.

Concluzie

Afirmațiile deputatului PSD Cristina Elena Dinu sunt adevărate. Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă purtarea măștilor în timpul exercițiilor fizice. Copiii care au vârsta mai mare de 12 ani trebuie să urmeze aceleași îndrumări pentru purtarea măștii ca adulții.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.