Cristina Elena Dinu (PSD)
„Ministrul Muncii a făcut o vizită absolut degeaba în Germania, pentru a verifica condiţiile în care muncesc românii acolo. Nu a venit cu niciun rezultat, nu a prezentat nicio soluţie pentru a le rezolva problemele. Bani cheltuiţi inutil din bugetul statului!”
Fals
Barometru Factual
Externe
Data verificării: 28.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

După ce Violeta Alexandru – ministrul Muncii – a fost în Germania, deputatul PSD Cristina Elena Dinu a declarat pe 22 mai 2020: 

„Ministrul Muncii a făcut o vizită absolut degeaba în Germania, pentru a verifica condiţiile în care muncesc românii acolo. Nu a venit cu niciun rezultat, nu a prezentat nicio soluţie pentru a le rezolva problemele. Bani cheltuiţi inutil din bugetul statului!”

Ce verificăm?

Dacă vizita făcută de Violeta Alexandru în Germania a avut vreun efect.

Verificare

Între 18-20 mai 2020, ministrul Muncii din România a fost în Germania pentru a verifica în ce condiții lucrează românii. În această vizită oficială, Violeta Alexandru a purtat discuții cu ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale, Hubertus Heil, cu ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klockner, și a făcut vizite la ferme de sparanghel din landul Brandenburg, care au fost urmate de discuții cu reprezentanții Uniunii Fermierilor Germani.

Conform unui comunicat oficial al Ministerului Muncii, în urma discuției cu Hubertus Heil (ministrul muncii din Germania) a fost semnată o declarație comună prin care cei doi miniștri vor iniția acțiuni comune care vor fi finanțate de fiecare minister în parte, de alte entități juridice publice sau private implicate în activități, inclusiv din fonduri europene.

În 19  mai 2020, Emil Hureazeanu- ambasadorul României în Germania a explicat: 

„Mâine, ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislația muncii, în abatoare, unde sunt mulți muncitori sezonieri, dar și în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine – e o premieră istorică în Germania – un proiect prin care aceste lanțuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desființate”, conform  Digi 24

În 20 mai 2020, la o zi după întâlnirea cu oficialul român,  Ministerul Muncii din Germania anunță printr-un comunicat oficial faptul că a decis să implementeze un program de 10 măsuri pentru a garanta siguranța în muncă și condiții de viață mai bune în industria cărnii, pentru a efectua controale mai eficiente și pentru a asigura mai multă igienă în spațiile de cazare. 

Concluzie

Afirmațiile făcute de Cristina Elena Dinu sunt false. Ministerul Federal al Muncii din Germania a inițiat un program de 10 măsuri pentru a asigura siguranța în muncă și condiții de viață mai bune în industria cărnii, imediat după vizita Violetei Alexandru în Germania.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.