Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

14.03.2022

„Realitatea nefardată este că, după invadarea Crimeii în 2014 și în timp ce Rusia avansa în Donbas, din ce în ce mai multe gospodării europene au ajuns să fie încălzite de gaz rusesc".

Cristina Prună

USR

Sursa afirmației: Digi24

Adevărat

Context

În urma dezbaterii publice despre criza energetică și expunerea spațiului comunitar la piața energetică rusească, Cristina Prună a scris pe 02 martie 2022: 

Realitatea nefardată este că, după invadarea Crimeii în 2014 și în timp ce Rusia avansa în Donbas, din ce în ce mai multe gospodării europene au ajuns să fie încălzite de gaz rusesc. De cealaltă parte, industria UE, după ce a mutat din ce în ce mai multe lanțuri valorice prin toate colțurile lumii, începuse să-și facă socotelile pentru tranziția energetică bazându-se pe gazul rusesc. În acest timp, Kremlinul a dezvoltat un păienjeniș de gazoducte care au capturat Estul Europei și au transformat Vestul într-un bancomat numai bun pentru finanțarea acțiunilor sale orientate chiar împotriva UE”.

Ce verificăm?

Cum a evoluat importul de gaz rusesc în Uniunea Europeană.

Verificare

Raportările Eurostat indică o tendință clară de creștere a volumului net total importat din Federația Rusă de gaze naturale, lichefiate sau nu, conform Standardului Internațional al Produselor de Energie

Doar doi ani din cei 6 analizați (2015-2020) au înregistrat scăderi față de anii precedenți, iar rata medie anuală de creștere a importurilor este de aprox. 5,33%. Creșterea absolută a volumului net din 2014 în 2020 este de 32%. 

Gazele naturale rusești constituiau, în 2014, 29,7% din importurile totale de gaze naturale ale UE. În 2020, procentul ajunsese la aprox. 38%.

Concluzie

Afirmația Cristinei Prună este adevărată. Ulterior anului anexării ilegale a Crimeii de către Federația Rusă, importul net de gaze naturale al UE din Rusia a crescut.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.