Cristina Prună (USR, deputat)
„UDMR nu face mare lucru pentru comunitatea maghiară și, în schimb, vrea să rămână branșat la banii publici. A primit 26 milioane de lei subvenție de la stat numai în 2018! ”
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 23.10.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 25 septembrie 2019, Cristina Prună- deputat USR a scris pe Facebook: 

„UDMR nu face mare lucru pentru comunitatea maghiară și, în schimb, vrea să rămână branșat la banii publici. A primit 26 milioane de lei subvenție de la stat numai în 2018! ”

Cristina Prună a făcut această afirmație în contextul în care UDMR nu susține inițiativa USR de a alege primarii în două tururi. 

În 1 octombrie 2019, proiectul de lege depus de USR a fost respins în Comisia pentru Administrație Publică din cadrul Senatului. Conform G4Media 6 senatori PSD și de un senator al UDMR au votat împotriva proiectului.

Ce verificăm?

Ce subvenție a primit UDMR în anul 2018.

Verificare

Conform site-ului său oficial, UDMR are statut de  „organizație care susține  interesele comunității maghiare din România, asigură reprezentarea politică și publică la nivel național și local a minorității maghiare.”

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) figurează ca asociație în registrul ONG-urilor, unde se menționează că: „Uniunea este asocierea comunităţii naţionale maghiare din România, constituită în vederea apărării, reprezentării publice şi coordonării intereselor acestei comunităţi, şi care – în interesul apărării, păstrării şi dezvoltării identităţii naţionale, al cuceririi egalităţii de şanse economice- sociale şi al rămânerii pe pământul natal – promovează autoorganizarea comunităţii, îmbunătăţirea condiţiilor de trai materiale şi spirituale, desfăşurându-şi activitatea sub semnul democraţiei şi pluralismului”

Conform Departamentului pentru Relații Interetnice, ONG-urile cetățenilor aparținând minorităților naționale primesc finanțare din bugetul de stat pentru: 

  • realizarea activităților și proiectelor interetnice și proiectelor de promovare a identității naționale, lingvistice și religioase
  • combaterea intoleranței

Conform Departamentului pentru Relații Interetnice, UDMR a primit în anul 2018 o subvenție de 26.157,48 mii lei. Este cea mai mare subvenție acordată unei minorități în acest an. 

Celelalte asociații ale cetățenilor care aparțin unei minorități naționale și care au primit subvenții de la stat sunt următoarele:

UDMR primește subvenție din bugetul Sectretariatului General al Guvernului, asta în timp ce partidele politice sunt finanțate de Autoritatea Electorală Permanentă în baza legii 334 din 2006. Conform legii 334, partidele politice pot primi 5 tipuri de finanțări: 

  1. cotizații ale membrilor de partid
  2. donații, legate și alte liberalități
  3. venituri provenite din activități proprii
  4. subvenții de la bugetul de stat
  5. împrumuturi în bani de la persoane fizice și juridice

Conform articolului 18 din legea 334/2006:

 Subvenția de la bugetul de stat se acordă în funcție de următoarele criterii:

  1. numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senat;
  2. numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autoritățile administrației publice locale.

Concluzie

Afirmația Cristinei Prună este adevărată, UDMR a primit în 2018 o subvenție de peste 26 de milioane de lei.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.