Dan Barna (USR)
„(...)Pentru asta putem să îi mulţumim foarte mult eternului politician, sper eu acum, pe final de carieră, domnul Tăriceanu, care pe creşterea economică din 2006-2007, când România avea undeva la 450.000 de funcţionari publici, a considerat că toată acea performanţă a noastră trebuie folosită pentru a împăna administraţia publică cu funcţionari. Şi a crescut atunci, între timp s-a ajuns şi la 1,8 milioane de funcţionari (...)”
Fals
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 11.09.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

În 8 septembrie 2019, Dan Barna, președintele USR, a declarat în cadrul unui eveniment la Târgoviște că în perioada 2006-2007, Călin Popescu Tăriceanu a „împănat” administrația publică cu funcționari, numărul crescând de la 450.000 la 1,8 milioane: 

„Am spus şi la priorităţile noastre: necesitatea reformei administrative. Pentru asta putem să îi mulţumim foarte mult eternului politician, sper eu acum, pe final de carieră, domnul Tăriceanu, care pe creşterea economică din 2006-2007, când România avea undeva la 450.000 de funcţionari publici, a considerat că toată acea performanţă a noastră trebuie <<folosită>> pentru a împăna administraţia publică cu funcţionari. Şi a crescut atunci, între timp s-a ajuns şi la 1,8 milioane de funcţionari, deci, practic, aproape de patru ori s-a dublat, fără ca serviciile sau calitatea lor să crească în vreun fel. Acum plătim iresponsabilitatea acelei perioade şi acelei guvernări care a irosit o creștere economică bună României”

Ce verificăm?

Evoluția numărului de salariați din sistemul bugetar în perioada 2005-2019.

Verificare

Vom considera expresia de „funcționari publici” ca însemnând personalul plătit din fonduri bugetare. Numărul acestor angajați cuprinde atât medici, cât și profesori, polițiști sau militari, nu doar ceea ce numim în limbaj comun „funcționari publici” (partea de administrație propriu-zisă, de birocrație). Vom verifica aceste cifre pentru că este imposibil ca Dan Barna să se fi referit doar la funcționărime – dacă ar fi așa, cifrele cu adunarea separată a profesorilor și medicilor, de exemplu, ar duce la o cifră astronomică față de cea înaintată de Dan Barna. Să vedem de ce. 

În ultimul Raport anual al Consiliului Fiscal, regăsim următoarele date privind evoluția personalului din sectorul bugetar:

 

 

Ultimele date privind posturile ocupate în sistemul bugetar (aferente lunii iulie 2019) arată că numărul total al salariaților bugetari este de 1.224.740, cu următoarea distribuție:

Concluzie

Afirmațiile lui Dan Barna sunt false. Numărul de posturi bugetare a crescut într-adevăr în timpul guvernării Tăriceanu, însă în niciun caz de la 450 000 de funcționari. Și, cu tot cu profesori, medici, polițiști sau militari, nu am avut vreodată 1.8 milioane de funcționari.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.