Daniel Buda (PNL)
„În cei aproape 5 ani de când a fost dată în folosință, nicio tranzacție cu cereale nu s-a realizat prin terminalul Bursei [de Cereale Corabia], iar în prezent clădirea găzduiește grupuri de acțiune locală și diverse firme private.”
Adevărat
Barometru Factual
Mediu de afaceri
Data verificării: 18.07.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Fost europarlamentar PNL, Daniel Buda a făcut următoarea declarație pe data de 8 iulie 2019 cu privire la Bursa de Cereale din Corabia, un obiectiv finanțat din fonduri europene:

„În cei aproape 5 ani de când a fost dată în folosință, nicio tranzacție cu cereale nu s-a realizat prin terminalul Bursei [de Cereale Corabia], iar în prezent clădirea găzduiește grupuri de acțiune locală și diverse firme private.”

Ce verificăm?

Dacă a fost realizată vreo tranzacție cu cereale prin terminalul Bursei de Cereale Corabia de când aceasta a fost dată în folosință.

Verificare

Bursa de Cereale din orașul Corabia (județul Olt) este un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

Beneficiar: Consiliul Județean Olt
Durata de implementare: 25.11.2010- 25.05.2014
Valoarea totală a proiectului: 5.810.988,48 Lei
Valoarea finanțării nerambursabile: 1.936.471,08 Lei.

În 2014, pentru a putea administra Bursa de Cereale din Corabia, primăria orașului, Consiliul Județean Olt și Bursa Română de Mărfuri au înființat firma Bursa de Cereale Corabia SRL, care desfășoară activități de „intermedieri în comerțul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile și cu semifabricate”.

Compania nu a avut de la înființare și până în prezent niciun angajat. 

Cât despre activitatea Bursei de Cereale Corabia, presa a relatat cam în fiecare an că aceasta nu a înregistrat nicio tranzacție. Unul dintre articole a fost publicat în aprilie 2019

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia a confirmat atunci că Bursa de Cereale nu a funcționat niciodată pentru scopul inițial, iar în sediul instituției își desfășoară activitățile două grupuri de acțiune locală.

„De zece ani se vorbește la Corabia despre această Bursă de Cereale, a fost un proiect al Consiliului Județean Olt. A apărut în anul 2015, când a fost construită, dar, din păcate, Bursa de Cereale nu a ajuns să funcționeze nici până în acest moment, nu a funcționat nici măcar o zi. Clădirea este una foarte frumoasă. Din păcate, acolo funcționează doar două GAL-uri ale orașului. Grupurile de Acțiune Locală plătesc chirie, și din chiria primită de la acele GAL-uri se întreține acea clădire. S-a înființat o firmă de către Consiliul Județean, Primăria Corabia și Bursa Română de Mărfuri și există un administrator care doar încasează acea chirie. Nici nu este remunerat administratorul pentru ceea ce face, dar, din păcate, asta este situația”.

Mai mult, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia spunea că Bursa nici măcar nu și-a atins indicatorii stabiliți prin proiectul cu finanțare europeană. 

„În conformitate cu prevederile contractului de finanțare, indicatorii asumați de beneficiar ar fi trebuit atinși în termen de doi ani de la finalizarea proiectului. În cadrul vizitelor de monitorizare ex-post din perioadele 2017 și 2018, s-a constatat ca indicatorii prevăzuți nu s-au realizat în integralitate. În acest sens, ADR Sud-Vest Oltenia a solicitat beneficiarului un plan de măsuri pentru remedierea acestor probleme, acesta prezentând o Strategie de marketing ce va fi aplicată pentru atingerea indicatorilor proiectului (…) Deși au fost demarate discuții cu Camera de Comerț și Industrie Olt și cu societăți agricole de nivel mijlociu din județul Olt, în vederea atragerii de agenți economici interesați / relevanți în cadrul SC Bursa de Cereale Corabia SRL, nu s-a reușit până la momentul actual operaționalizarea acesteia”, spuneau reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia.

Până și arhiva Bursei Române de Mărfuri confirmă că Bursa de Cereale nu a efectuat nicio tranzacție, acestea fiind de negăsit. 

Am încercat și noi să luăm legătura cu un reprezentant al Bursei de Cereale Corabia, însă singurul om care a răspuns la telefon a insistat să ne adresăm biroului de presă din cadrul Consiliului Județean Olt, pe motiv că el nu se mai ocupă de firmă. 

Concluzie

Afirmația fostului europarlamentar PNL Daniel Buda este adevărată. Bursa de Cereale Corabia nu a efectuat nicio tranzacție de când a fost dată în folosință.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.