Dominic Samuel Fritz (USR, primar Timișoara)
„Nu există o țară în Europa în care mor mai mulți pietoni în trafic ca în România, raportat la populație".
Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 08.02.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În urma accidentului rutier din Timișoara, în care un copil de 10 ani a murit lovit de mașină, traversând neregulamentar, primarul Dominic Fritz anunță o listă de demersuri pentru a preveni viitoare tragedii. Într-un comunicat pe Facebook din 29 ianuarie, acesta afirmă:

“Nu există o țară în Europa în care mor mai mulți pietoni în trafic ca în România, raportat la populație”.

Ce verificăm?

Câți pietoni, raportat la populație, mor în trafic în România, în comparație cu alte țări europene.

Verificare

Cele mai recente statistici ale Comisiei Europene din 2021 clasează România pe primul loc al ratelor mortalității rutiere, cu 93 de decese la un milion de locuitori. România înregistrează mai mult decât dublu media deceselor raportate la nivelul Uniunii Europene, de 44 de decese la un milion de locuitori.

Media României din 2021 reprezintă o creștere de 8% față de rata de 85 decese/milion, înregistrată în 2020. Anul 2020 este o excepție, însă, rata mortalității rutiere scăzând drastic la nivel global, ca rezultat al restricțiilor impuse în contextul pandemiei. De exemplu, la nivel UE, numărul deceselor în trafic între 2020 și 2019 a scăzut cu 17%.

România era prima în clasament și în anul 2010, cu o rată de 117 decesei la un milion de locuitori. Dintre țările UE era apropiată doar de Grecia, care avea 113 morți la un milion. În ultimii 12 ani, Grecia a reușit să reducă morțile cu mai mult de jumătate, la 54 la un milion în 2020, în schimb ce România a adus o scădere de doar 27%.

Eurostat oferă statistici pentru anul 2020 (cele mai recente) ce detaliază tipul victimelor accidentelor în trafic. Numărul de pietoni omorâți în accidente rutiere a fost cel mai ridicat in România, cu 30,4 la un milion, urmat de Letonia (22,5), Lituania (18,6), Polonia (16,6) și Cipru (14,6). Media UE a fost de aproape patru ori mai mică, respectiv  8,1/milion. 

Din totalul deceselor în trafic în UE, 19.2% în medie au fost pietoni. În contrast, în România, procentul este aproape dublu, de 35,7%, cel mai mare din UE.

Concluzie

Afirmația lui Dominic Fritz este adevărată. România are cea mai mare rată de decese ale pietonilor în trafic din Europa, de 4 ori peste media UE în 2020.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.