Dominic Samuel Fritz (USR, primar Timișoara)
„Ieri, în județul Timiș s-au efectuat 10% din toate testele țării. Am testat peste 2700 persoane - în județul Caraș-Severin au fost doar 40. Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu”.
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 04.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 18 februarie 2021, Dominic Fritz – primarul Timișoarei a scris pe Facebook:

Ieri, în județul Timiș s-au efectuat 10% din toate testele țării. Am testat peste 2700 persoane – în județul Caraș-Severin au fost doar 40. Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu”.

Ce verificăm?

Exactitatea cifrelor prezentate de primarul Timișoarei.

Verificare

Conform Direcției de Sănătate Publică, pe 17 februarie 2021, în județul Timiș au fost făcute 2.862 de teste pentru depistarea noului coronavirus, incluzând testele rapide.

La nivel național, în ziua respectivă s-au procesat – cumulat teste PCR și antigen rapide – 34.929 de probe, potrivit datelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică. Rezultă că județul Timiș a efectuat 8,19% din totalul testelor.

Prefectura Caraș-Severin a transmis, la solicitarea Factual.ro, că numărul de teste efectuate pe plan local în 17 februarie a fost de doar 40.

Raportat la numărul de locuitori, Timișul, cu o populație de 752.765 locuitori, a procesat 380 teste la suta de mii de rezidenți. Județul Caraș-Severin, care are 271.292 de locuitori, a avut o rată de doar 14 teste la suta de mii.

Din analiza buletinelor prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, rezultă că Timișul este singurul județ din România care nu e reușit, din octombrie 2020 și până acum, să scadă sub incidența de 1,5 cazuri la mia de locuitori și să iasă din scenariul roșu.

Concluzie

Afirmația lui Dominic Fritz este adevărată. Județul Timiș a testat peste 2700 de persoane, în timp ce Caraș făcuse doar 40 de teste.  Deși județul Timiș are o rată bună de testare în comparație cu județul învecinat Caraș-Severin, incidența cazurilor a fost constant foarte ridicată în Timiș. În ultimele patru luni, regiunea nu a scăzut sub pragul critic de 1,5 la mia de locuitori.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.