Elena Băsescu (PMP)
„Activitatea în Parlamentul European arată că eu am fost, totuşi, mai activă decât Monica Macovei”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Externe
Data verificării: 01.06.2014
www.factual.ro

Context

Într-o postare pe blogul personal [freezepage], Elena Băsescu a susținut că activitatea sa este mult mai intensă decat Monică Macovei, „care s-a ascuns pe o lista de partid”:

„Activitatea în Parlamentul European arată că eu am fost, totuşi, mai activă decât Monica Macovei. Am 1.859 de activităţi în PE, pe când doamna Macovei are 1.226. Şi dacă lucrurile ar fi stat invers, tot aş fi crezut că ambele sunt cifre respectabile, spre exemplu, faţă de activitatea distinşilor sau distinselor colege din PSD şi PNL. Deci, a spune despre mine că sunt cel mai activ europarlamentar român nu este o greşeală. Dacă autorul crede că doamna Macovei are o prestaţie mai bună, e părerea sa şi, subiectivă fiind, poate să şi-o exprime”.

Ce verificăm?

Verificăm datele folosite atât de Monica Macovei cât și de Elena Băsescu.

Verificare

Declarația Elenei Băsescu despre cel mai activ europarlamentar vine ca o replică la mai multe articole ȋn care Monica Macovei era declarată cel mai activ europarlamentar român. Un exemplu ȋn acest sens este articolul apărut pe site-ul ziare.com, pe data de 4 februarie 2014.

În cadrul postării sale, Elena Băsescu vorbeşte despre statistici pe site-ul Parlamentului European, ȋn timp ce articolul din ziare.com vorbeşte despre statisticile site-ului votewatch:

„bilanţul Monicăi Macovei cuprinde, printre altele, 40 de rapoarte elaborate, 157 de rapoarte amendate şi 297 de de semnături pe moţiuni, arată statisticile ȋntocmite de votewatch.eu.”

Atât evaluările votewatch cât şi cele de pe site-ul Parlamentului European au anumite avantaje, ȋnsă presa europeană foloseşte ȋn mod tradiţional statisticile votewatch pentru acest tip de clasamente. Diferenţa esenţială ȋntre site-ul Parlamentului European şi site-ul Votewatch este că acesta din urmă nu conţine categoria „speeches in plenary” (discursuri ȋn plen), unde Elena Băsescu are peste 1400 de unităţi, iar majoritatea celorlalţi europarlamentari au mult mai puţin. Categoria „speeches in plenary” include luările de cuvânt din cadrul reuniunilor Parlamentului European, care pot fi făcute inclusiv ȋn scris, şi pot fi relativ scurte, unele chiar de o singură frază.

Concluzie

În concluzie, Elena Băsescu nu are dreptate după criteriile site-ului Votewatch, cel menţionat ȋn articolul de pe ziare.com, are ȋnsă dreptate după normele de pe site-ul Parlamentului European, care conţine inclusiv categoria „discursuri ȋn plen.” De menționat că verificarea de faţă nu poate evalua decât dimensiunea cantitativă a intervenţiilor, nu şi calitatea lor; un raport, de exemplu, este ȋn genere mult mai valoros decât un discurs ȋn plen sau o scurtă declaraţie scrisă. Aşadar, declaraţia Elenei Băsescu este ȋn cea mai mare parte adevărată, ȋnsă nu foarte relevantă după criteriile PE despre activitatea parlamentarilor europeni.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.