Deputatul AUR Dan Tanasă a postat, în 25 ianuarie, pe pagina sa de Facebook, afirmația că „zilnic apar morți subite” care „nu pot fi explicate”.
Parlamentarul sugerează că vaccinarea anti covid cauzează, zilnic, morți subite.
Câte morți subite au fost înregistrate în România și dacă acestea sunt sau nu explicabile. De asemenea, am cerut un punct oficial de vedere de la Ministerul Sănătății privind eventuale morți subite cauzate de vaccinarea anticovid.
Conform datelor oferite, către Factual.ro, de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică, numărul de morți subite înregistrate în ultimii 5 ani este:
Datele pe 2022 nu sunt deocamdată disponibile, însă campania de vaccinare a început, în România, în 27 decembrie 2020, așadar datele pe 2021 (când peste 7,8 milioane de persoane erau complet vaccinate, la finalul anului) sunt relevante (de altfel, din cauza scăderii abrupte a cererilor, campania de vaccinare în România s-a încheiat în 1 iulie 2022).
Cel mai recent raport publicat de INSSE, instituția care centralizează decesele în funcție de cauza acestora arată că, în anul 2021, au decedat 334.910 persoane.
Cauzele de deces cele mai frecvente:
În 2021, 4.569 de persoane au decedat din alte cauze decât afecțiunile precizate mai sus, însă doar 6 cazuri au fost înregistrate ca morți subite.
Nu este clar precizată, în postarea deputatului Dan Tănasă, legătura între morți subite și vaccinare, însă aceasta este o temă recurentă printre antivacciniști. Factual.ro a mai tratat această supoziție – găsiți câteva exemple aici, aici și aici.
Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică a răspuns în urma solicitării noastre dacă au exista morți subite după vaccinare, iar răspunsul celor doua instituții a fost că: ,,nu au fost raportate morți subite după vaccinare”.
L-am contactat și pe directorul Institutului de Medicină Legală Cluj, Costel Vasile Siserman, pentru a înțelege dacă morțile subite sunt încadrate la cauze necunoscute sau nu.
,,Moartea subită este definită ca decesul unei persoane aflate în plină stare de sănătate aparentă. Moartea subită este considerată moarte suspectă și impune în mod obligatoriu efectuarea unei autopsii medico-legale a cadavrului, care va fi dispusă de organele judiciare conform prevederilor art.34 din Normele procedurale privind efectuarea Expertizelor, a Constatărilor și a altor lucrări medico-legale aprobate prin Ordinul Comun al Ministerului Sănătății nr. 1134/2000 și al Ministerului Justiției nr. 255/2000, publicate în Monitorul Oficial nr. 459/19.09.2000.
Deși inițial sunt considerate decese subite/suspecte, în urma autopsiei medico-legale se stabilește cu certitudine felul și cuza medicală a morții. Cea mai frecventă cauză de moarte subită, inclusiv la persoanele tinere, este reprezentată de patologia cardiovasculară. Pot fi incriminate de asemenea și patologii pulmonare, digestive, infecto-contagioase, metabolice, etc.
Există totuși posibilitatea ca într-un număr foarte redus de cazuri, în urma efectuării autopsiei și a examinărilor complementare (toxicologice, histopatologice), să nu se poată stabili cu certitudine cauza morții (așa-numita autopsie albă). Este posibil ca aceste cazuri să fie înregistrate doar ca morți subite, fără a se putea documenta o cauza certă de moarte“, a răspuns Directorul Institutului de Medicină Legală Cluj, Siserman Costel Vasile.
Afirmația lui Dan Tănasă este FALSĂ. În România NU se înregistrează morți subite zilnic. De fapt, anul trecut, în plină campanie de vaccinare, au fost înregistrate doar 6 astfel de cazuri. În plus, cauza morților suspecte este determinată aproape de fiecare dată după autopsie. În România nu a fost determinat niciun deces cauzat de vaccinarea anticovid.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.