Alin Tișe (PNL, Președinte CJ Cluj)
„Nu putem umbri evenimentul pentru că cineva s-a apucat să fure. Se întâmplă furturi peste tot în lume”.
Fals
Barometru Factual
Sport
Data verificării: 18.07.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: zcj.ro

Context

În data de 13 decembrie 2020, Federația Română de Fotbal a anunțat că în România se vor disputa meciuri de fotbal din cadrul competiției Under 21. Este vorba despre o competiție organizată de Uniunea Europeană a Asociațiilor din Fotbal (UEFA) care se organizează de două ori pe an. Echipele naționale masculine europene sunt formate din jucători care au vârste sub 21 de ani și din anul 1992 competiția servește și ca turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice de vară.

În România, meciurile de fotbal au fost organizate pe patru stadioane: 

  • Arena Națională (București) – 54.028 locuri
  • Stadionul Steaua (București) – 31.254 locuri
  • Cluj Arena (Cluj-Napoca) – 30.201 locuri
  • Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca) – 23.500 locuri

În 25 iunie, pe stadionul Cluj Arena din municipiul Cluj-Napoca a avut loc meciul dintre Elveția și Italia. În aceeași zi, membrii echipei Italiei au reclamat furtul a patru perechi de ghete de fotbal din vestiare. Stadionul este administrat de Consiliul Județean (CJ) Cluj, iar serviciul de pază este asigurat de firma PP Protect. În data de 4 iulie, după disputarea ultimului meci din cadrul Under 21 pe stadioanele din Cluj Napoca (Franța – Ucraina) președintele Cj Cluj, Alin Tișe a avut următoarea declarație:

„Am fost premiați, ca și Consiliu Județean, din partea federației și din partea UEFA. Am primit o plachetă de felicitări pentru modul în care am organizat, cum s-a prezentat stadionul și gazonul, dar și pentru buna noastră implicare în acest eveniment. Am fost criticat în urmă cu mulți ani când am făcut stadionul. Ce s-a întâmplat acum mi-a dat satisfacție. Cred că am învățat foarte multe lucruri din organizarea acestei competiției. Au fost foarte multe reguli drastice.

Cel mai mult mă bucur că, odată cu schimbarea gazonului, nu am avut nicio problemă din acest punct de vedere. S-au făcut și 3-4 antrenamente pe zi. Au fost și zile în care a plouat, dar s-a menținut bine. UEFA a preluat de la noi și a fost decidentul total, de la pază la tot, noi am fost doar unde a fost nevoie cu angajații noștri. Ar trebui să fim mândri că am avut o competiție reușită. E un lucru mare, nu e mărunt. Mie nu mi s-a părut că a fost o chestiune (se referă la incidentul în care au fost furate ghetele, n.red.) care a umbrit modul de organizare. Mă repet: tot ce a însemnat organizare a fost preluat de UEFA, de la noi. De la pază, mentenanță, până la controlul biletelor, ș.a.m.d.. Așa se procedează la asemenea competiții. Într-adevăr, este păcat că s-a întâmplat asta. Nu putem umbri evenimentul pentru că cineva s-a apucat să fure. Se întâmplă furturi peste tot în lume”.

Ce verificăm?

Câte cazuri de furturi de echipament sportiv au avut loc în cadrul competițiilor organizate de UEFA ?

Cine s-a ocupat de paza Cluj Arena în timpul meciurilor de fotbal Under 21 ?

Verificare

Reporterii Factual.ro au au întrebat reprezentanții UEFA câte cazuri de furturi de echipamente sportive au avut în timpul competițiilor organizate în cadrul uniunii europene de fotbal în ultimii cinci ani. Răspunsul primit a fost că niciun caz similar nu mai fost raportat până la acest incident.

Serviciul de pază și securitate la competițiile Under 21 care au avut loc la Cluj Arena a fost asigurat de firma PP Protect Security.

Societatea este administrată de Teodor Pop Pușcaș, fost comisar-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj. Până anul trecut el a fost asociat majoritar al firmei. În momentul de față, pachetul de acțiuni este deținut de Aurelia Cristea, fost deputat PSD (Vezi publicațiile nr. 1121 din 09.03.2023 și 2505 din 15.06.2022 din Partea IV Monitorul Oficial al României, n.red.).  Între societatea PP Protect Security SRL și CJ Cluj există mai multe contracte încheiate prin procedurile de achiziție directă a serviciilor. Potrivit portalului achizițiilor publice din România, cel mai recent a fost atribuit în decembrie 2022.

Înainte de evenimentul competiției UEFA Under 21, în România a avut loc un seminar pentru instruirea personalului care a asigurat serviciile de pază.

Concluzie

Afirmațiile președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, sunt false. Furtul de echipamente sportive care a avut loc în preajma meciului Elveția – Italia din cadrul campionatului Under 21 este singurul incident de acest fel care a fost raportat la competițiile UEFA.

*Foto copertă: Facebook / Cluj Arena

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.