Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
,,Cu tristețe, vă anunț că în PNRR sunt zero euro pentru sport! Nu există nicio reformă!”
Trunchiat
Barometru Factual
Sport
Data verificării: 14.04.2023
www.factual.ro

Context

După ce a fost prezent la un eveniment sportiv organizat, în 6 aprilie, la o școală din sectorul 4 din Capitală, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a scris pe Facebook: 

,,(…) adevărul este că sportul românesc este la pământ. Niciun euro din PNRR nu a fost dat pentru sport. Nu există nicio reformă. Voi lucra în perioada următoare cu marii campioni ai #României pentru a veni cu o strategie coerentă pentru sport. România trebuie să revină pe locul pe care îl merită în sport!”. 

Postarea onține și un clip video în care Ciolacu mai declară:

,,Sportul românesc are nevoie de reforme! Cu tristețe, vă anunț că în PNRR sunt zero euro pentru sport! Nu există nicio reformă! Nu putem vorbi despre sport, fără autorități locale, fără primari, fără președinți de consilii județene. Ei țin sportul în acest moment! ”

Ce verificăm?

Dacă există proiecte de finanțare din PNRR pentru sport.

Verificare

Fondul de redresare Next Generation EU, prin care se finanțează PNRR-urile naționale, dispune de aproximativ de 700 miliarde de euro

 

România are aprobat un fond 29,2 miliarde de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat și convenit cu Uniunea Europeană. 

 

Banii prin PNRR-uri se acordă în baza unor proiecte care trebuie să respecte cele 6 direcții de dezvoltare stabilite de Comisia Europeană:

  1.  „Tranziția verde” ce privește mediul (trecerea la surse regenerabile de energie, eficiența energetică, gestionare, apei și a deșeurilor, biodiversitate și mobilitatea durabilă)
  2. „Transformarea digitală” a sectorului public
  3. „Creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii” – măsuri privind zona fiscală și sistemul de pensii. 
  4. „Coeziunea socială și teritorială” 
  5. „Reziliența sanitară și economică și socială”  ce prevede modernizarea infrastructurii de sănătate, o mai bună funcționare a justiției și a companiilor de stat
  6.  „Next generation”  care vine cu reforme și investiții în sectorul educației

Ca atare, domeniul Sport ca atare nu există în lista de direcții de dezvoltare a Uniunii Europene, prin mecanismul NextGen. Uniunea Europeană are alte mecanisme de finanțare pentru sport, disponibile aici.

Totuși, anumite proiecte tangențiale pot fi finanțate prin PNRR, dacă se încadrează în unul dintre domeniile prevăzute mai sus. Vom analiza, în cele ce urmează, dacă există astfel de proiecte în PNRR-ul României

 

Bani din PNRR pentru sport

 

Comisia Europeană propune idei de investiții în zona sportivă, în documentul Next Generation EU: How can the sport sector benefit?, sugerând investiții în zona energiei regenerabile și a digitalizării.

România are mai multe astfel de proiecte aprobate prin PNRR. Vom da doar câteva exemple.

În 8 februarie 2023, Ministerul Sportului și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea energetică a Sălii Polivalente din București. Valoarea eligibilă din PNRR este de aproximativ 50 de milioane de lei. 

În Cluj-Napoca se va construi o bază sportivă, în cartierul Borhanci, făcând parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat tot din PNRR, care ar mai conține, pe lângă baza sportivă, o creșă, un hub educațional, o unitate de sănătate și o pădure-parc. Valoarea totală a proiectului ar urma să fie de aproape 27 de milioane de lei.

La Galați, tot prin fonduri PNRR, va fi finanțată renovarea energetică a sălii de sport din cadrul Liceului Tehnologic Maican, valoarea investiției fiind de peste 1,7 milioane de lei, conform Primăriei Galați.

Un alt  exemplu de investiții în infrastructură sportivă, prin PNRR, se mai poate  găsi în județul Olt, unde stadionul din comuna Brebeni va fi reabilitat, cu ajutorul fondurilor PNRR, valoarea investiției fiind de aproape 475.000 de lei. La fel ca în cazul Sălii Polivalente din Capitală, scopul investiției este reabilitarea energetică a clădirii.

Proiectele prezentate mai sus, sunt, împreună cu alte astfel de proiecte (cum ar fi renovarea energetică a mai multor săli de sport din Turda), aprobate pe direcția de dezvoltare Energie verde.

Concluzie

Afirmațiile lui Marcel Ciolacu sunt trunchiate. Este adevărat că nu există bani din PNRR pentru sport, dar asta se întâmplă pentru că fondurile sunt destinate altui scop. În schimb, sportul poate beneficia de fonduri prin PNRR pentru construcția, modernizarea și reabilitarea de centre. România are mai multe proiecte aprobate în acest sens.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.