George Simion (Președinte AUR)
„Putem face ceea ce au făcut polonezii. Polonezii erau foarte mulți, în multe țări. În Irlanda, Marea Britanie, nu mai găsești picior de polonez pentru ca au avut o guvernarea sănătoasă, care a făcut din Polonia un model pentru noi”.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 08.06.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (min. 27:25)

Context

În cadrul conferinței „România de Dincolo de Granițe˝ din 28 mai 2023, dedicată românilor din diaspora, organizată de grupul parlamentar AUR, președintele AUR George Simion a făcut următoarea declarație: 

„Putem face ceea ce au făcut polonezii. Polonezii erau foarte mulți, în multe țări. În Irlanda, Marea Britanie, nu mai găsești picior de polonez pentru ca au avut o guvernarea sănătoasa care a făcut din Polonia un model pentru noi”.

 

Ce verificăm?

Dacă mai exista cetățeni polonezi care locuiesc în Marea Britanie și Irlanda.

Verificare

Numărul emigranților polonezi 

Cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică, arată că Polonia avea, în 2021, una dintre cele mai mari comunități de emigranți, adică persoane care au părăsit țara, și anume 201,595 de cetățeni. 

*Sursa: Eurostat

Imigranții polonezi în Marea Britanie

Ultimele cifre disponibile, publicate de Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii în noiembrie 2022 arată că un număr de 760.000 de cetățeni polonezi, adică 1,3% din totalul rezidenților, locuiau în Marea Britanie. Prin comparație, cu 10 ani în urmă, în 2011, pașapoartele poloneze au fost, de asemenea, cel mai frecvent pașaport non britanic, arată datele. Imigranții polonezi în Irlanda 

Cu toate că numărul polonezilor din Irlanda a scăzut semnificativ în ultimii ani, aceștia reprezintă în continuare unul dintre cele mai mari grupuri de cetățeni veniți din alte țări, alături de britanici, indieni, români și lituanieni.

Numărul polonezilor din Irlanda a ajuns în prezent la mai puțin de 100.000 de persoane, scăzând cu 24% în ultimii șase ani, din 2016 până în 2022, de la 122.515 la 92.887, arată datele recensământul populației din 2022 publicat pe 30 mai 2023 de Biroul Central de Statistică din Irlanda

Poloneza a rămas în continuare și cea mai frecvent vorbită limbă străină în Irlanda, cu 123,968 de persoane care o vorbesc, cu toate că numărul acestora a scăzut cu 9% față de 2016.*Sursa: Biroul Central de Statistică din Irlanda 

 

Concluzie

Afirmația lui George Simion este falsă. Cetățenii polonezi sunt în continuare prezenți în Marea Britanie și Irlanda.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.