Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Ordonanța nu mai permite exercitarea dreptului de vot în acest mod foarte simplu, ci îngreunează exercitarea dreptului de vot instituind obligația de a face o cerere pentru a putea vota și de a vota doar cu urna specială”. (Foto: Facebook)
Fals
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 24.04.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Într-o postare de pe Facebook din 9 aprilie 2024, deputatul Forța Dreptei, Ludovic Orban, s-a referit la comasarea alegerilor, ca la o tentativă de fraudare. Orban a declarat că cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu ar mai putea vota doar dacă depun cerere sau cu urna specială.

 „Tentativa de fraudare a alegerilor din 9 iunie de către actuala putere este evidentă. Astăzi voi prezenta una dintre mizeriile născocite de guvernanți pentru a îngreuna votul unor largi categorii de cetățeni.

Este vorba de cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului. Până la alegerile din acest an ei puteau să voteze la alegerile pentru Parlamentul European pe listă suplimentară la orice secție de votare din localitatea unde se găseau în ziua votului.

Ordonanța nu mai permite exercitarea dreptului de vot în acest mod foarte simplu, ci îngreunează exercitarea dreptului de vot instituind obligația de a face o cerere pentru a putea vota și de a vota doar cu urna specială”.

Ce verificăm?

Dacă cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu vor putea vota, la alegerile din iunie 2024, doar dacă depun cerere sau cu urna specială.

Verificare

Ordonanța de Urgență la care se referă Ludovic Orban este OUG 21/2024, privind comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale, în iunie 2024. Decizia, publicată în martie 2024 (deci cu mai puțin de 6 luni înainte de organizarea efectivă a scrutinelor) a ridicat numeroase probleme de legalitate, însă a fost declarată constituțională de CCR: 

Articolul 16 din ordonanță este cel la care ar putea face referire Ludovic Orban. Acest articol se aplică însă exclusiv situațiilor legate de urna specială – și nu în general la toți alegătorii de pe liste.

Alineatul 2 al acestui articol menționează că urna specială se folosește în cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la secția de votare unde sunt arondați, din motive medicale. Aceștia trebuie să solicite în scris acest lucru și să prezinte acte care să dovedească incapacitatea de deplasare.

Alineatele 3 și 4 se referă la cetățenii care nu sunt în localitatea de domiciliu/reședință:

(3) Dacă un alegător se află în altă localitate decât cea în care își are domiciliul sau reședința, după caz, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la cea mai apropiată secție de votare de locul unde se află, doar pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

(4) În secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială”.

Așadar, alineatul 3 spune că, în cazul alegătorilor care sunt nevoiți să voteze prin intermediul urnei speciale și nu se află în localitatea de domiciliu/reședință, este necesară depunerea unei cereri, dar doar pentru alegerile europarlamentare.

Ludovic Orban a ignorat articolul articolul 13 din aceeași ordonanță, care arată că alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu/reședință (dar nu au nevoie de urna specială, pentru că nu există motivele medicale sau legale care să o impună) pot în continuare vota la secție, pe listele speciale. OUG prevede că este obligația președintelui biroului electoral din secția de votare să le permită acestor alegători să voteze pe listele suplimentare.

Pentru o mai mare acuratețe a termenilor: alegătorii resortisanți sunt definiți în Legea nr.33/2007 – cetățenii români cu domiciliul/reședința în România sau străinătate care au dreptul de a vota la alegerile europarlamentare. Aceștia pot vota de la orice secție aflată în afara localității de domiciliu/reședință, fiind înscriși pe listele suplimentare, de președintele biroului electoral.

Concluzie

Declarațiile lui Ludovic Orban sunt false. Deputatul interpretează greșit legea, ignorând articolul care face direct referire la cetățenii cu drept de vot care nu sunt în localitatea de domiciliu. Aceștia pot vota, în luna iunie, în orice secție, pe liste suplimentare..

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.